Reprezentantii Comunitatii Mostenitorilor si Proprietarilor Legitimi din Romania sustin ca 60.000 de persoane au ramas pe dinafara retrocedarii terenurilor. Ei solicita prelungirea termenului de depunere a actelor. In replica, autoritatile spun ca nu vor prelungi acest termen si ca mai exista 10.000 de cereri de retrocedare care sunt in lucru la Arhivele Nationale si vor fi luate si acestea in calcul.

Asociatiile proprietarilor de terenuri agricole si paduri deposedati abuziv de catre stat sunt nemultumiti din cauza ca accesul lor la Arhivele Statului s-a facut cu dificultate, iar multi dintre ei nu au reusit inca sa-si procure actele doveditoare pana la 30 noiembrie cand a expirat termenul.
Din aceasta cauza, fostii proprietari au solicitat recent Ministerului Agriculturii prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru reconstituirea dreptului de proprietate cu cel putin sase luni. Gene Bejan, presedintele Comunitatii Mostenitorilor si Proprietarilor Legitimi din Romania, ne-a spus ca in total sunt
60.000 de persoane care nu au apucat sa depuna actele pentru a demonstra ca sunt proprietari.
„Daca acest termen nu se prelungeste, foarte multi oameni vor fi jefuiti de proprietatea lor“, ne-a declarat el. Bejan a adaugat ca s-au purtat discutii pe aceasta tema chiar si cu reprezentantii Comisiei Europene, prezenti ieri la Bucuresti, si
s-a ajuns la concluzia ca „atat biserica greco-catolica trebuie sa-si primeasca drepturile, cat si oamenii normali“. El a adaugat ca valoarea proprietatilor care trebuie restituite ajunge la aproximativ 6-8 miliarde de dolari.

O mica derogare

Cei care au depus cererile la Arhive pana la sfarsitul lui noiembrie nu au de ce sa se teama. Potrivit Dianei Joita, consilier in cadrul departamentului de informare si relatii publice la Arhivele Nationale, „in prezent, sunt aproximativ
10.000 de cereri nerezolvate la arhiva, dar daca se va dovedi ca intr-adevar exista acesti proprietari, ei vor putea sa depuna cereri pentru restituirea proprietatilor, chiar daca a expirat termenul“. Acelasi lucru ni l-a spus si Theodor Nicolaescu, vicepresedintelui Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), care a subliniat ca termenul de depunere a cererilor nu se mai prelungeste, decizia finala fiind deja luata. Oficialul ANRP a declarat ca nu cunoaste numarul celor care au ramas pe dinafara retrocedarii. Nicolaescu a adaugat ca, „pana la jumatatea lunii noiembrie, depusesera cereri la Autoritate 500.000 de oameni, iar 4,8 milioane de persoane au primit titluri de proprietate“.
Cu alte cuvinte, pana acum au fost depuse cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru 959.000 de hectare de teren agricol si 2,039 milioane de hectare de teren forestier. Totodata, Nicolaescu a aratat ca restituirea terenurilor ar urma sa fie finalizata pana in anul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, adica 2007.