Veniturile bugetului de stat se vor majora cu aproximativ 590 de milioane de lei, datorita cresterii, incepand cu 1 aprilie, a accizelor la produsele din tutun si la cele alcoolice fermentate si intermediare, potrivit estimarilor realizate de guvern.
Totodata, in nota de fundamentare a OUG se explica faptul ca prin majorarea nivelului accizelor "pentru unele produse supuse accizelor armonizate care nu constituie bunuri de stricta necesitate, precum bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare, tigarete, tigari si tigari de foi si tutunuri de fumat" se urmareste asigurarea necesarului de venituri la bugetul de stat, dar si a unui "mediu concurential echitabil pentru producatorii si comerciantii de bauturi alcoolice". Pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat, prin OUG s-a majorat nivelul accizelor pentru bauturile fermentate spumoase de la 34,05 euro/hl la 45 euro/hl, iar pentru produsele intermediare, de la 51,08 euro/hl la 65 euro/hl.

Tigarile, tot mai scumpe

In ceea ce priveste calendarul de crestere graduala a accizelor, negociat cu Uniunea Europeana, acesta arata ca tigaretele se majoreaza in doua etape, incepand cu 1 aprilie 2009, astfel incat nivelul de 64 euro/1.000 de tigarete sa fie atins pe 1 septembrie 2009, fata de 1 ianuarie 2010 (data prevazuta in calendar).
OUG mai prevede majorarea anticipata a accizelor la tigari si tigari de foi, in doua etape, respectiv 1 aprilie si 1 septembrie 2009, pana la 64 euro/1.000 de tigarete, iar pentru alte tutunuri de fumat, pana la 81 euro/kg.
"Cresterea preturilor ca urmare a majorarii accizelor la bauturile alcoolice si produsele din tutun poate conduce in perioada imediat urmatoare (...) la o scadere a volumului vanzarilor de astfel de produse cu anumite influente asupra productiei", apreciaza guvernul, potrivit NewsIn.
Se estimeaza si o reducere a consumului de produse din grupa tutunului prelucrat si a bauturilor alcoolice intermediare, "care poate duce la cresterea starii de sanatate a populatiei concomitent cu diminuarea cheltuielilor din bugetul alocat sanatatii", se arata in nota de fundamentare.