Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura si-a facut bilantul de sfarsit de an cu privire la subventiile acordate in anul 2006 pe raza judetului Constanta. Astfel ca, in urma centralizarii datelor s-a constatat ca in domeniul vegetal au fost oferite subventii in valoare de aproximativ 45 de milioane si jumatate de lei noi. In ceea ce priveste domeniul zootehnic, subventiile acordate anul acesta au insumat aproape 12 milioane de RON.
Ministerul Agriculturii a acordat anul acesta subventii consistente atat in domeniul vegetal, cat si in domeniul zootehnic, fonduri care au avut ca scop incurajarea agricultorilor si crescatorilor de animale sa dezvolte afacerile pe care le-au pornit. Astfel ca, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Constanta a acordat fonduri celor care si-au asigurat terenurile agricole. Potrivit Hotararii de Guvern numarul 74/2003, agricultorii constanteni care si-au asigurat culturile impotriva posibilelor calamitati naturale au primit subventii in valoare totala de 904.783 RON. De asemenea, producatorii agricoli au primit din partea statului un sprijin direct in valoare de 11 milioane de lei, in doua etape, respectiv prima in care s-au acordat bonuri valorice si cea de-a doua in care plata s-a facut direct in bani. Aproape un milion de lei au fost acordati anul acesta pentru subventionarea productiei interne de samanta si material saditor certificata oficial, iar pentru infiintarea de plantatii viticole, pomicole si de arbusti fructiferi s-au acordat doua milioane, in doua etape. "Am acordat subventii tuturor celor care au depus documentatia necesara si care s-au incadrat in prevederile legii. Anul asta am acordat 40 de mii de lei pentru functionarea grupurilor de producatori pentru comercializarea legumelor si fructelor, iar pentru cei care au infiintat si culturi de toamna s-au mai dat 200 de mii de lei, pentru o suprafata totala de 30 de milioane de hectare", a declarat Dumitru Mergiani, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Constanta.

11 milioane RON, pentru zootehnie

In ceea ce priveste domeniul zootehnic, in anul 2006, statul a acordat pentru judetul Constanta subventii in valoare de 11 milioane si 600 de mii lei noi, bani care au fost repartizati crescatorilor de bovine, porcine, pui broiler, dar si crescatorilor de albine, ovine si caprine. In total, judetul Constanta a primit pentru acest an subventii in valoare de 57 de milioane de lei, pentru 2007 preconizandu-se ca suma de bani acordata sa creasca simtitor. Astfel, 440 de milioane de euro urmeaza sa fie acordati de Uniunea Europeana, respectiv intre 50 si 70 de euro pe hectar pentru fiecare producator, iar de la bugetul de stat agricultura ar urma sa primeasca 528 de milioane de euro. Dupa stabilirea bugetului de stat alocat in agricultura pentru anul viitor, ramane de vazut cat va primi judetul Constanta.