Reducerea saraciei, promovarea incluziunii sociale, precum si imbunatatirea administratiei fiscale si a sectorului public sunt doar cateva dintre prioritatile strategiei de parteneriat pentru Romania, discutate recent la Washington de Consiliul Directorilor Bancii Mondiale (BM). In baza acestei strategii, institutia financiara internationala ar putea acorda Romaniei credite de 450-550 de milioane de dolari pe an in perioada 2006-2009. Strategia prevede, pe langa imprumuturi, si acordarea de asistenta tehnica si analitica, se arata intr-un comunicat al bancii.
Ca tara din categoria cu venituri medii, Romania ar putea beneficia si de facilitati de management al riscului si de garantii. Banca noteaza ca, desi tara noastra a avut o crestere economica buna in ultimii cinci ani, are inca o serie de probleme. De aceea sunt necesare noi reforme structurale pentru a dezvolta o economie capabila sa faca fata provocarilor integrarii europene. Din datele BM mai aflam ca 25% din populatia Romaniei traieste sub pragul saraciei.
In primul an al noii strategii, Banca Mondiala va sprijini proiecte din domeniul reformei in justitie, incluziunii sociale, serviciilor municipale, administrarii veniturilor si infrastructurii de transport.
Acum cateva luni au fost aprobate, deja, un credit de 130 de milioane de dolari pentru proiectul de reforma in justitie si un imprumut de 60 de milioane de dolari pentru economia cunoasterii. De asemenea, cel mai recent este un imprumut de 58,5 milioane de dolari pentru proiectul de incluziune sociala. (S.M.)