Banca Europeana de Investitii (BEI) va acorda Romaniei doua credite in valoare de 55 de milioane de euro, cu o perioada de rambursare de 25 de ani. Fondurile sunt destinate finantarii unor proiecte de investitii in domeniul protectiei mediului si pentru alimentarea cu apa a oraselor mici si mijlocii.
Contractele de finantare intre Romania si BEI, pentru programul de dezvoltare a infrastructurii in orasele mici si mijlocii, denumit SAMTID, au fost semnate ieri la Palatul Victoria de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu si presedintele BEI, Philippe Maystadt. Cu aceasta ocazie, oficialul BEI a declarat ca "este important ca Romania sa investeasca in aceste sectoare, iar BEI este gata sa contribuie nu numai in finantare, ci si in pregatirea proiectelor".
Proiectele urmaresc dezvoltarea infrastructurii localitatilor mici si mijlocii, in judetele Arad, Maramures, Mures, Harghita, Prahova si Suceava, precum si modernizarea statiei Glina din Bucuresti de epurare a apei.

25 de milioane de euro pentru Glina

Pentru extinderea infrastructurii localitatilor mici si mijlocii, creditul BEI are o valoare de 29,4 milioane de euro, finantarea proiectului urmand sa fie completata cu fonduri PHARE si alocatii bugetare. Costurile neeligibile ale programului vor fi suportate de la bugetele locale.
Mai trebuie spus ca BEI va acorda pentru reabilitarea statiei Glina un credit de 25 de milioane de euro. Costurile neeligibile ale proiectului vor fi suportate din bugetul Municipalitatii.
Presedintele BEI a precizat ca nevoia de investitii in Romania este uriasa, mai ales pentru modernizarea sistemului de autostrazi si de cai ferate, dar si pentru dezvoltarea proiectelor de mediu. "Romania, ca si statele membre UE, trebuie sa investeasca foarte mult pentru a respecta directivele UE legate de mediu" a afirmat Maystadt.
La randul lui, premierul Calin Popescu-Tariceanu, prezent la semnarea celor doua contracte, a afirmat ca BEI este al doilea mare finantator al Romaniei.
"In perioada 1991-2006, pentru cele peste 40 de proiecte de investitii publice destinate dezvoltarii infrastructurii si serviciilor publice, sumele care au fost imprumutate depasesc 4,3 miliarde de euro", a spus premierul.

Un roman in conducerea BEI

Romania va avea un director in conducerea BEI, in conditiile in care va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, a mai spus Philippe Maystadt.
Romanul va deveni si actionar al bancii. "Vom fi bucurosi sa salutam Romania ca unul dintre actionarii nostri si vom continua colaborarea, in anii viitori, cu autoritatile romane", a declarat Maystadt.
Banca a acordat Romaniei, incepand cu 1990, imprumuturi de 6,26 miliarde de euro, in principal pentru proiecte de infrastructura de transport, educatie si sanatate.