Comertul cu piese de schimb auto contrafacute a atins la ora actuala, in Romania, cote ingrijoratoare, dat fiind ca cifra de afaceri cu astfel de produse se ridica, potrivit analistilor Aliantei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor, la jumatate de miliard de dolari anual. In cartiere, in spatele blocurilor, in comune apropiate de orase, inca exista mecanici auto care pentru a-ti repara masina iti livreaza si piese de schimb si “bune“, si ieftine, asta daca nu cumperi chiar tu piese contrafacute sau cu producatori no-name chiar din magazinele de specialitate. Majoritatea celor care cumpara piese si consumabile auto contrafacute sunt posesori de autoturisme Dacia ori de masini din import mai vechi. Aceste piese vandute “la negru“ sunt mult mai ieftine, dar calitatea lor lasa de dorit, cumparatorul iesind mai pagubit decat daca ar fi platit pentru piese auto autentice. Mai mult de-atat, piesele auto contrafacute pot pune in pericol viata celor care se folosesc de ele. In urma unei hotarari guvernamentale, toate piesele de schimb pentru masini comercializate prin magazinele de profil trebuie sa poarte un abtibild albastru. Singurele unitati care au drept de certificare sunt Registrul Auto Roman (RAR), pentru piesele de la sistemele de franare, de directie si alte subansamble, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, pentru celelalte produse. Potrivit specialistilor de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, furnizorii sanctionati in urma controalelor nu reprezinta nici 5% din totalul agentilor economici care au vandut in ultimii ani magazinelor din toata tara marfa in valoare de zeci de miliarde de lei.
Pentru a putea evita cumpararea unui produs contrafacut, neomologat, clientului ii este recomandata cercetarea cu atentie a produsului si, mai ales, a ambalajului acestuia. Daca ambalajul nu are atasata o eticheta marcata si securizata, fiti convinsi ca piesa auto respectiva poate fi contrafacuta.
RAR a incheiat un protocol cu C.N. “Imprimeria Nationala“ pentru inserierea acestor marcaje securizate, existand astfel posibilitatea unei monitorizari mai exacte a pieselor de calitate si deosebirii lor de cele contrafacute.