Termoelectrica si minele din Valea Jiului trebuie sa fie incluse in complexuri energetice, altfel vor disparea de pe harta energetica a Romaniei, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. Acesta ne-a asigurat insa ca vom avea parte de scumpiri moderate la energie electrica si gaze. Aceasta datorita strategiilor ministerului, care constau in construirea reactoarelor de la Cernavoda si in masuri de reducere a pretului de import al gazelor.

Ministrul Economiei a declarat ieri ca pentru Termoelectrica exista doua posibilitati de a ramane pe piata. Una este lipirea la hidrocentrale, iar cealalta desfacerea pe componente, care ulterior sa se uneasca cu alte tipuri de centrale energetice. In privinta minelor, Vosganian a atras atentia ca, daca acestea nu vor fi incluse in complexuri energetice, cei 50.000 de angajati din sector risca sa ramana fara slujbe. Mai mult, procesul de extractie a huilei va inceta.

Gazele se scumpesc doar cu 4% in acest an

Pe langa aceste previziuni sumbre, ministrul Economiei a adus si vesti bune. Gazele se vor scumpi cu doar 3-4 procente in acest an, in loc de majorarile de 8% prevazute anterior. Aceasta pentru ca Ministerul Economiei va gasi solutii pentru ieftinirea gazului din import, a mai spus Vosganian. El ne asigura ca nici la energia electrica nu vom avea parte de scumpiri semnificative, avand in vedere ca la finele lui aprilie intra in functiune reactorul 2 de la Cernavoda, care va da energie mai ieftina si va spori productia nationala cu noua procente. Ministrul Economiei a mai spus ca pana in 2014 vor fi date in functiune si reactorele 3 si 4. Contributia la investitiile necesare pentru aceste reactoare a S.N. Nuclearelectrica va ajunge pana la 30%, fiind asigurata numai din activele detinute de societate, intrucat reactoarele si montajele au fost realizare deja. Restul de 70% va fi asigurat de investitorii atrasi de pe piata de capital si care trebuie sa aiba ratinguri bune.

O treime din energie, din surse regenerabile

Varujan Vosganian a mai spus ieri ca in urmatorii sapte ani productia energetica va creste cu 25% pentru a se asigura dublarea Produsului Intern Brut (PIB).
In 2014, circa o treime din productia energetica va fi asigurata din surse regenerabile, 28-30% din surse nucleare, iar restul din carbune si pacura, estimeaza ministrul Economiei. Acesta a subliniat ca in momentul de fata cantitatea de carbune extras a scazut foarte mult. Aceasta din cauza ca expropierile in scop de utilitate publica necesare contiunarii programelor de decopertare, prin care se gasesc noi surse de carbuni, au mers foarte lent.
Vosganian apreciaza ca, daca procesul de expropriere se va accelera, productia de lignit va ajunge la cinci milioane de tone in urmatorii ani.
Acesta a reamintit ca stocurile de carbune au fost la doar 60% din necesar in vara, cand a preluat mandatul de ministru. Potrivit acestuia, stocurile de carbune asigura in prezent 80% din necesar, acestea fiind utilizate mai mult si din cauza ca productia energiei in hidrocentrale e ca si inexistenta. Aceasta din cauza secetei care face ca debitele Dunarii sa fie la 40% din capacitate, a explicat Vosganian.
Iliescu, Roman si DIP elaboreaza strategia energetica
Comisia pentru elaborarea strategiei energetice va include, pe langa reprezentanti ai ministerului si sefii autoritatilor de reglementare in domeniul energiei si gazelor, si politicieni ca Dan Ioan Popescu (Partidul Conservator si fost ministru al Economiei), Ion Iliescu (senator PSD), Petre Roman (fost premier) si fostul secretar de stat din minister Iulian Iancu", a mai spus ieri ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.