Pana in prezent, au fost depuse 5.471 de solicitari de proiecte pe Programul Fermierul, initiat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Potrivit lui Teodor Craciun, consilierul ministrului Gheorghe Flutur, din acest numar, aproximativ 528 de proiecte sunt in lucru.
In ciuda numarului mare de solicitari facute pentru Programul Fermierul, doar opt au primit scrisoare favorabila din partea Bancii Comerciale Romane (BCR), singura care a castigat licitatia pentru acest proiect, ne-a declarat ieri consilierul ministrului Agriculturii. Trebuie spus ca suma pusa la dispozitie anul trecut de MAPDR prin acest program este de 300 de miliarde de lei vechi. De asemenea, Teodor Craciun ne-a mai spus ca au fost aprobate 114 proiecte pe Sapard, care sunt destinate tot fermierilor.
Numarul solicitarilor a crescut in ultimele zile, avand in vedere ca acum zece zile erau inregistrate 3.405 solicitari, din care 165 se aflau in lucru si doar un singur proiect primise scrisoare favorabila din partea BCR. Potrivit oficialului din Agricultura, solicitarile vizeaza mai ales proiectele pe productia vegetala, pe sectoarele de legumicultura si cresterea animalelor.

Creditele de investitii, extinse

Creditele de investitii prin Programul Fermierul vor fi extinse si pe alte activitati prevazute in masurile Sapard, potrivit portalului euractiv.ro, care citeaza reprezentanti din Ministerul Agriculturii. Astfel, aceste credite vor fi acordate nu numai pentru ferme vegetale si zootehnice, ci si pentru infiintarea de ciupercarii sau pentru dezvoltarea unor activitati din apicultura, acvacultura, sericicultura si helicicultura. De asemenea, conform aceleiasi surse, tot in 2006, solicitantii creditelor de investitii vor beneficia de o suplimentare de fonduri cu circa 20% pentru plata unor impozite, taxe sau comisioane, si nu pentru proiecte.

Facilitati pentru obtinerea aprobarilor

Pentru a reduce timpul necesar obtinerii aprobarilor, va fi infiintat un birou unic de avizare, aprobat printr-o ordonanta de urgenta, conform Euractiv. Totodata, se are in vedere acordarea unor facilitati pentru fermele familiale in ceea ce priveste costurile de cadastru si cele notariale.
Reprezentantii din Agricultura vor ca acest program sa fie un succes, astfel incat gospodaria actuala de subzistenta sa poata fi transformata intr-o ferma cu caracter comercial.
Reamintim ca prin Programul Fermierul Ministerul Agriculturii pune la dispozitia agricultorilor aproximativ 7.000 de miliarde de lei, in acest an, pentru cofinantarea programului Sapard. Programul se adreseaza celor care vor sa inceapa o afacere in acest domeniu.