Numai in luna martie s-au inregistrat 1.800 de dosare de intrare in insolventa. Domeniile de activitate cele mai afectate sunt comertul, constructiile si productia industriala.

Efectele crizei financiare continua sa se resimta in Romania, o mare parte dintre societati fiind nevoite sa-si inchida portile din cauza exporturilor limitate, a lipsei comenzilor si, uneori, din cauza managementului defectuos. Potrivit declaratiilor date de Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), numarul dosarelor noi de insolventa a crescut, in primul trimestru al acestui an, cu 50% fata de perioada similara din 2008.
"Daca ne referim la dosarele deschise in 2007, acestea au fost circa 8.200, in 2008 au fost aproximativ 14.500, iar in 2009 avem aproape 1.800 in luna martie si aproximativ 5.000 de dosare in primele trei luni ale anului. Este enorm. S-ar putea sa ajungem pana la sfarsitul anului la peste 20.000 de dosare, daca lucrurile merg in continuare asa", a afirmat Stanescu, precizand ca majoritatea firmelor implicate in procedura de insolventa sunt din domeniile comertului, constructiilor si productiei industriale.

Motivele solicitarii insolventei

In opinia presedintelui UNPIR, pentru a se proteja de creditori, firmele care au dificultati financiare majore si sunt in situatia de incapacitate de plata trebuie sa ceara intrarea in insolventa.
"Societatile ajung in stare de insolventa din diverse motive. Poate sa fie de vina caderea pietei, fara nici un fel de vina din partea managementului. Ne aflam in criza si nu se mai exporta in Uniunea Europeana. Sunt extraordinar de multe motive, insa, din pacate, de cele mai multe ori societatile ajung in stare de insolventa din cauza unui management defectuos", a precizat Arin Stanescu. Alteori insa insolventa este folosita si ca o actiune provocatorie de catre unii creditori cu scopul de a-si recupera mai repede unele datorii. "Adica, daca ai de recuperat o creanta de la o firma, in loc sa te duci intr-o actiune de pretentii, care are fond, apel, recurs si poti sa ajungi si pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sa dureze vreo doi ani procesul, poti sa introduci o actiune de acest gen si sa faci o presiune asupra debitorului respectiv, care, in mod normal, poate prefera sa plateasca", a exemplificat Stanescu.

Falimentele societatilor romanesti se vor intensifica

Lider pe piata romaneasca in domeniul managementului riscului de credit, Coface Romania sustine ca tarile cu risc ridicat au rezerve limitate si un capital stabil limitat pentru a-si finanta dezechilibrele economice. "In regiunile profund vulnerabile, lista tarilor cu risc ridicat cuprinde din nou statele baltice, Romania, Bulgaria, dar si Rusia si Ucraina. Cresterea ratelor de creditare cu 50 pana la 70% reprezinta in mod uzual o sursa de ingrijorare", noteaza compania intr-un comunicat.
Comportamentul de plata al companiilor romanesti s-a deteriorat semnificativ incepand cu luna octombrie 2008. Incidentele de neplata au crescut in medie cu peste 500% fata de media primelor noua luni din 2008. "Socul violent produs de criza asupra companiilor a condus la un numar record de falimente pentru 2008 cu o crestere de 120% fata de 2007, care se va intensifica in 2009. Practic, toate companiile dependente de finantare bancara sau externa au fost profund afectate, in cazul multora dintre ele, deconectarea de la aceste 'aparate' ducand la intrarea in colaps, avand efecte asupra tuturor creditorilor acestora", precizeaza Coface. Potrivit acestuia, apogeul crizei va fi atins in prima jumatate a anului 2009. "Dupa principalele noastre estimari, criza va lua sfarsit in cea de-a doua jumatate a anului 2009, odata ce economia mondiala va inceta sa scada. Avem in vedere o redresare la inceputul lui 2010, chiar daca aceasta va fi una anevoioasa, din cauza procesului indelungat de reducere a datoriilor de catre agentii economici privati: persoane fizice si juridice si companii", a declarat François David, presedintele Coface.
Numarul dosarelor de insolventa a crescut in ianuarie 2009 cu 68,63%, fata de ianuarie 2008, in luna februarie numarul acestora s-a majorat cu 35,63 de procente, iar in luna martie, comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul dosarelor a inregistrat o crestere de 51,69%.