Firmele declarate inactive nu vor mai putea sa emita facturi pentru ca li se retrage certificatul de platitori de TVA, dar vor plati impozitul forfetar.
Peste cateva zile, aproape 5.000 de firme din Dolj devin inactive fiscal, adica nu mai au dreptul sa desfasoare activitate. Acestea au fost declarate inactive de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, urmand ca lista sa fie aprobata prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si publicata in Monitorul Oficial (MO) in cateva zile. Reprezentantii Fiscului doljean spun ca sunt declarate inactive societatile comerciale care "nu si-au depus declaratiile la doua termene de raportare consecutive", adica de sase luni incoace. Mai sunt incluse pe lista contribuabililor inactivi (care va fi publicata si pe site-ul ANAF, la sectiunea "firme inactive") societatile care nu au fost descoperite de inspectorii fiscali la sediile sociale declarate. Ce presupune sa fii inactiv? In primul rand, Fiscul retrage certificatul de taxa pe valoarea adaugata (TVA) pe motiv ca unele societati comerciale, desi declarate inactive, tot mai faceau tranzactii si eludau statul cu TVA. Mai exact, codul de TVA al firmelor inactive era folosit de alte societati pentru diverse tranzactii. Firma inactiva nu mai poate emite facturi din ziua in care a fost publicat in MO ordinul prin care este declarata inactiva. La nivel central, ANAF a anuntat ca declara inactive 131.000 de companii.

"Inactivele" platesc impozit forfetar

Chiar daca o societate a fost declarata de Fisc drept inactiva, ea tot este obligata sa plateasca impozitul minim stabilit de lege (forfetar). "In OUG nr. 34/2009, care face referire la impozitul minim, si in normele de aplicare nu se precizeaza nimic despre firmele inactive fiscal. Actul normativ prevede ca doar societatile care au activitatea suspendata conform legii sunt scutite de plata impozitului forfetar", sustine Ilie Balan, seful Biroului asistenta contribuabili, din cadrul DGFP Dolj.
Firmele se reactiveaza greu
Potrivit Ordinului presedintelui ANAF nr. 819/2008, o firma este reactivata daca indeplineste una din doua conditii: fie i s-a aprobat, la cerere, trecerea in regimul derogatoriu de declarare, fie si-a depus toate declaratiile obligatorii la Fisc. Dar societatea nu este reactivata pana cand nu se publica acest lucru, tot in Partea I a Monitorului Oficial si tot prin ordin al presedintelui ANAF.