Tariful fix pentru o ora de inspectie in unitatile alimentare care proceseaza produse de origine nonanimala se ridica la 48,60 lei, acesta fiind stabilit in raport cu costurile de salarizare si perfectionare a personalului, potrivit Ordinului 85 al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) publicat in Monitorul Oficial in data de 6 aprilie.

Plata controalelor efectuate de inspectorii ANSVSA in aceste unitati se realizeaza tinind cont de tipul de fabrica, tariful pentru fiecare ora de verificare si capacitatea de productie a fabricii. Controalele dureaza intre o ora si opt ore si se efectueaza, de regula, lunar.

Potrivit ordinului ANSVSA, cele mai scurte controale si, implicit, cele mai ieftine dureaza o ora si vizeaza unitatile de morarit si panificatie cu productie mica, fabricile de apa minerala cu o capacitate mica si miniberariile.

Firmele care vor plati cel mai mult pentru verificarile inspectorilor sanitari veterinari, intrucit acestea dureaza intre sase si opt ore, sint unitatile de fabricare a vinurilor, cele de fabricare a berii cu capacitate de peste 800.000-1,6 milioane hl/an, precum si fabricile de ciocolata, supermarket-urile, fabricile de prelucrare a zaharului si de producere a sucurilor din legume si fructe.

Patronatele din vinificatie s-au revoltat deja

Patronatele din industria vinului intentioneaza sa dea in judecata ANSVSA pentru ca nu a respectat recomandarile europene si nici protocoalele incheiate cu reprezentantii din industrie cu privire la Ordinul 85.

"Chiar astazi vom avea discutii cu reprezentantii patronatelor din industria laptelui si a carnii, dar si cu sindicatele din industria alimentara pentru a da in judecata ANSVSA. Urmeaza sa decidem daca acest protest va fi realizat la nivel national sau european", a declarat ieri directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

Reprezentantul PNVV a mai spus ca patronatele si ANSVSA au stabilit alta forma pentru Ordinul 85 privind tariful fix pentru o ora de inspectie in cadrul unei discutii mediate de Ministerul Agriculturii.

Controalele oficiale se efectueaza utilizindu-se una sau mai multe metode de control, cum ar fi inspectia, monitorizarea, supravegherea, verificarea, prelevarea de probe si analiza.