Lucrurile nu stau foarte rau, asa cum se credea initial, in privinta cotelor de lapte stabilite pentru judetul nostru. Acest lucru reiese extrem de clar din solicitarile aprobate de autoritatile europene, fiind vorba in total de peste 21.000 de ferme care vor putea sa livreze lapte direct pe piata sau catre procesatori.

Imbucurator este faptul ca, desi cantitatea de lapte monitorizata in perioada de referinta a fost de doar 16 milioane de litri de lapte, Comunitatea Europeana a aprobat finalmente o cantitate de 47 de milioane de litri pentru judetul Galati. Cea mai mare parte din aceasta cantitate, 30,5 milioane de litri, va fi vinduta direct pe piata de catre producatori, acestia urmind sa se adapteze din mers noilor cerinte in domeniu. Alti 9 milioane de litri vor fi livrati catre procesatori, care scapa astfel de temerea ca vor fi nevoiti sa faca rost de lapte din alte zone ale tarii, fapt care ar fi condus inevitabil la majorarea costului produsului finit.

Uniunea Europeana a fost de acord ca, pe linga cantitatea amintita, producatorilor galateni de lapte sa li se permita in perioada imediat urmatoare o suplimentare a cotei cu inca 7,4 milioane de litri ca urmare a extinderilor care urmeaza a fi realizate la 31 de exploatatii.