Producatorii de tamplarie termoizolanta vor simti mai acut ce inseamna competitia, iar cei care nu vor respecta standardele de calitate vor disparea de pe piata. Pe langa normele UE din domeniu, si noul Cod Fiscal va contribui la falimentul multor producatori. Reprezentantii firmelor din domeniu apreciaza ca aproximativ 30-40% dintre acestia vor disparea.
Integrarea bate la usa, iar alinierea la normele UE va face ca in multe domenii ale economiei nationale sa dispara dintre producatori. Un astfel de domeniu este si cel al tamplariei termoizolante, unde nu toti respecta standardele de calitate impuse de Uniunea Europeana. Prin urmare, aproximativ "30-40% dintre firme vor diparea in urmatorul an", ne-a declarat Marin Crutescu, presedintele Patronului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT). De aceeasi parere este si Catalin Nicolaescu, directorul economic al unei firme din domeniu. Acesta sustine ca "in urmatorii trei ani, jumatate dintre micii producatori, care detin in prezent 70% din volumul vanzarilor de pe piata, vor falimenta". Normele UE prevad ca produsele sa fie realizate cu ajutorul unei linii automatice si nu manual in garaje. De asemenea, "sigilarea trebuie realizata cu materiale de calitate care costa 1,8 euro pe kilogram, adica de doua ori mai mult decat cele slabe calitativ", dupa cum ne-a explicat Alessandro Pietta, manager general al unui grup italian din domeniu. In plus, pentru segmentul constructiilor de cladiri publice se va impune folosirea geamurilor securizate la exterior. Ori, in Romania exista doar cinci producatori de geam securizat: cate unul la Valenii de Munte, Buzau si Medias, iar la Bucuresti sunt doua fabrici de acest gen, a mai precizat Pietta. Pe langa normele UE, si prevederile Codului Fiscal vor genera iesirea din piata a unor producatori, explica Crutescu. ßi asta din cauza ca "va creste costul realizarii materiei prime, va exista o presiune asupra majorarii salariilor si pretul produsului final va creste", afirma Crutescu.
Prin urmare, cei care vor avea resurse sa investeasca in contiuare, vor ramane pe piata, in timp ce restul vor fi cernuti, a mai adaugat Crutescu. La falimentul producatorilor de termopane mai contribuie si nivelul din ce in ce mai ridicat al educatiei consumatorilor. Astfel ca, un client nu va mai cumpara de la firmele care "folosesc geamuri din China, balamale gen mos si baba, si monteaza ferestre fara graf exterior, ca apa sa se infiltreze in casa", explica presedintele PPTT.

Piata va elimina producatorii de "garaj"

Disparitia de pe piata a celor care nu respecta aceste norme va fi insa una lenta. ßi asta deoarece in Romania "nu exista un cadru legal coerent", sustine Catalin Nicolaescu. In consecinta, nici organele abilitate sa verifice activitatea producatorilor de termopane nu-si fac treaba, ei neavand nici macar un standard dupa care sa evalueze calitatea produsului, mai adauga Nicolaescu. Daca factorul legislativ nu va influenta in mod decisiv situatia producatorilor din domeniu, factorul legat de piata concurentiala va avea mai multe de spus. Intrucat costurile de productie scad cu cat productia este mai mare, micii producatori, sau asa-zisii producatori de "garaj", vor iesi primii de pe piata, explica Nicolaescu. ßi asta pentru ca vor fi fortati de catre piata.