Cu toate ca infiintarea Registrului Fermelor urmarea desfiintarea sistemului de lucru al pamantului pe fasii si asocierea producatorilor, in Dolj nu a fost inscrisa decat putin peste 60% din suprafata agricola.
Programul de inscriere in Registrul Fermelor s-a incheiat la sfarsitul lunii martie. Cu toate ca inscrierea va conditiona, incepand cu 1 ianuarie 2007, accesarea de subventii agricole de la stat sau din UE, numai o parte dintre producatorii agricoli doljeni au depus documentatia de inregistrare la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Dolj, cea care va plati aceste subventii. Datele centralizate la APIA Dolj arata ca pana la aceasta data in Registrul Fermelor au fost inscrise peste 328.000 de hectare de teren, reprezentand aproximativ 60% din volumul total al suprafetei exploatatiilor agricole estimat la aproape 540.000 de hectare. "Diferenta de suprafata provine, in special, din terenurile care nu au corespuns conditiilor de inscriere si din cele ale Agentiei Domeniului Statului. Estimam ca sunt extrem de putini cei care nu au depus documentatia de inscriere pentru ca nu au vrut", a declarat Sergiu Dragancea, directorul APIA Dolj.
180.000 de hectare neinscrise in Registrul Fermelor
Potrivit lui Dragancea, una dintre conditiile pentru inscrierea in Registrul Fermelor se refera la faptul ca terenul trebuie sa aiba o suprafata mai mare sau egala cu un hectar si sa fie format din parcele de cel putin 0,3 hectare. Categoriile de teren care au fost inregistrate sunt terenul arabil, viile, livezile, pasunile permanente, precum si alte culturi permanente sau gradini familiale. Nu s-au inscris insa suprafetele de padure.
"In patrimoniul ADS Dolj exista aproximativ 22.900 de hectare de teren agricol (cam 15.000 ha - teren arabil, peste 1.700 ha - pasune, aproximativ 3.400 ha - livezi, in jur de 2.600 ha - vii, peste 100 ha - fanete)", a declarat Remulus Chitu, seful Biroului ADS Dolj. Potrivit informatiilor primite de la ADS Dolj, aceasta suprafata nu trebuia inscrisa in Registrul Fermelor. Astfel, in Dolj, suprafata de teren ramasa neinscrisa in Registrul Fermelor este de aproximativ 180.000 de hectare. Cei care cumpara acum un teren agricol care nu e inscris inscris in Registrul Fermelor se mai pot adresa reprezentantilor APIA pentru a fi inscris pana la o data ce urmeaza a fi comunicata.