La initiativa Ministerului Economiei, programul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale ar putea sa prevada incepand cu 1 iulieun nou sistem de tarifare, o asa-numita segmentare structurata pe nevoi. Astfel, un consumator care in prezent plateste un abonament de 130.000-140.000 de lei ar putea achita, o data cu urmatoarea rectificare a tarifelor, 30.000-40.000 de lei pe abonament daca are un consum de pana la 500 de metri cubi.
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a propus Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) “o segmentare mai fina a intervalului la care se percepe abonamentul“.
Potrivit oficialului MEC, in loc de un abonament pentru cei cu consumuri intre 0 si 2.500 de metri cubi, ar trebui sa se mearga pe grupe, respectiv pe un abonament structurat pentru micii consumatori. Astfel, se iau in calcul trei categorii: intre 0 si 500 de metri cubi pentru cei care folosesc un singur aragaz, intre 500 si 1.500 de metri cubi pentru un aragaz si un boiler sau cazan si intre 1.500 si 2.500 de metri cubi pentru un aragaz, un cazan si doua sobe. Seres s-a intalnit de curand cu presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, si i-a propus sa existe in urmatorul plan de rectificare a tarifelor, care se face o data la trei sau sase luni, aceasta segmentare orientata pe nevoi. Astfel, cresterea cu 8% la gaze de la 1 iulie ar putea coincide si cu un nou sistem de tarifare la ANRGN.
In opinia ministrului Economiei, acest sistem avantajeaza in primul rand micii consumatori, care, daca ar consuma pana la 500 de metri cubi, vor plati 30.000-40.000 de lei pe luna, in loc de 130.000-140.000 de lei cat platesc in prezent. Aceasta suma mult mai mica acopera costurile de intretinere si toate interventiile distributiilor de gaze.
“Varianta este sa mutam partea de costuri fixe catre cei care consuma mai mult, catre consumatorii industriali. Combinatele chimice nu or sa vocifereze pentru ca, desi nu le-am oferit un tarif preferential, le-am dat gaze din productia interna“, a mai spus Codrut Seres.

Premierul se arata preocupat de costul gazelor

La randul lui, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca va discuta astazi cu presedintele ANRGN despre introducerea abonamentului la gaze.
“Voi acorda toata atentia acestui subiect. Sunt interesat ca aceste decizii sa nu afecteze, in final, facturile intr-o proportie care sa creeze nemultumiri“, a spus primul- ministru. El a amintit insa ca ANRGN este o institutie independenta, care nu solicita aprobarea premierului pentru o astfel de decizie.
Introducerea abonamentului a provocat o disputa politica intre Putere si Opozitie si a atras nemultumirea sindicatelor, care au amenintat cu proteste de strada.
Reamintim ca de la 1 aprilie consumatorii casnici achita un abonament de 4.500 de lei pe zi, pentru locuintele individuale si de 12.000 lei pe zi, pentru asociatiile de locatari, la care se adauga pretul gazelor furnizate in functie de consum si de societatea de distributie.