Fermele de porci vor plati aproximativ 4 lei pentru marcarea si vaccinarea fiecarui animal impotriva pestei, se arata intr-o informatie furnizata de Mediafax. Astfel, suma colectata la nivelul intregii tari va fi de circa patru milioane de lei.
"Pentru animalele din gospodarii, tariful medicilor a fost de 38.000 de lei vechi, pentru fiecare animal vaccinat si marcat, si a fost suportat de Autoritatea Veterinara. In cazul exploatatiilor profesionale, suma ar trebui sa fie aceeasi, insa va fi platita de proprietarii fermelor", a declarat Nicolae ßtefan, director in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Programul de eradicare a pestei elaborat de ANSVSA presupune vaccinarea unui numar de peste 1 milion de porci din ferme, costurile totale suportate de crescatori pentru plata medicilor veterinari ridicandu-se la circa 4 milioane de lei.
Vaccinurile utilizate contra pestei sunt furnizate gratuit de Uniunea Europeana. Un milion de doze aduse din UE, pentru vaccinarea porcilor din gospodarii, aveau data de expirare 31 decembrie 2006. (A.ß.)