Prefecturile din doua treimi din judetele tarii au fost avertizate de specialistii hidrologi asupra pericolului producerii unor inundatii, in urma ploilor insemnate cantitativ, prognozate pentru astazi in 33 de judete, informeaza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Prefectii din Alba, Arges, Arad, Bacau, Bistrita Nasaud, Bihor, Brasov, Bucuresti, Buzau, Caras Severin, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Valcea si Vrancea au fost avertizati ca in aceste zone va ploua torential. Sunt prognozate cantitati insemnate de precipitatii, de circa 40 de litri pe metru patrat in 24 de ore in general, dar posibil chiar si peste 70-80 de litri pe metru patrat.
In plus, in Oltenia, Banat, Transilvania, in vestul si nordul Munteniei, precum si zonele de deal si de munte din celelalte regiuni, va ploua in averse, cu fulgere si rafale de vant.
Urmare a acestui document, Institutul National de Hidro-logie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a trimis la randul sau o avertizare hidrologica. "Prognoza hidrologica pentru intervalul vineri - luni prevede posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu efect de inundatii locale si cresteri semnificative de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare", sustin hidrologii. (I.S.)