Dupa ce in ultimii 16 ani s-a investit putin si pe alocuri in turismul romanesc, antireclama facuta de prezenta virusului gripei aviare si apropierea datei aderarii au determinat autoritatile sa aloce industriei ospitalitatii 325 de milioane de euro. Banii vor veni de la Uniune si de la bugetul de stat si vor fi cheltuiti pe proiecte pana in 2008.
Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Daniel Vasilescu, ne-a declarat ca suma alocata de Guvern "desi nu este foarte mica, nu va rezolva decat intr-o masura redusa problemele cu care se confrunta industria in acest moment". El ne-a mai spus ca "marea sansa de revenire pe linia de plutire a turismului o reprezinta fondurile structurale alocate de Uniunea Europeana si care se ridica pentru intervalul 2007-2013 la nu mai putin de 3,300 miliarde de euro."
Reprezentantul FPTR a adaugat ca, daca despre conditiile de cazare se poate spune ca se vor imbunatati in scurt timp, la calitatea serviciilor situatia nu e similara. Avem cursuri, avem oameni foarte bine pregatiti, dar ei pleaca in strainatate pentru ca hotelierii nu reusesc sa le dea niste salarii cat de cat comparabile cu cele de afara. Aceasta este marea noastra problema, trebuie sa gasim modalitatea prin care, aducand mai multi turisti, sa putem oferi si personalului din hoteluri si restaurante un trai decent", a conchis Vasilescu.

Schimbari bune

Executivul a decis recent sa investeasca pana in 2008 fonduri totale de 325 de milioane de euro pentru proiecte turistice, precum extinderea partiilor de schi, montarea instalatiilor de zapada artificiala si modernizarea salinelor din statiunile balneare, sumele fiind asigurate de la buget si prin finantari europene. Pentru amenajarea drumurilor de acces spre partiile de schi si a spatiilor de parcare pentru turisti, precum si pentru montarea unor instalatii de transport pe cablu, a instalatiilor nocturne si de zapada artificiala vor fi cheltuite fonduri insumand 130 de milioane de euro, din care cate 50 de milioane de euro in intervalul 2006-2007 si alte 30 de milioane de euro in 2008.
Alte fonduri, de 90 de milioane de euro, vor fi cheltuite pana in 2008 pentru lucrari de reconditionare a captarii, transportului si distributiei apei minerale in statiunile balneare, realizarea de noi foraje pentru captarea surselor suplimentare de ape minerale, modernizarea salinelor precum si pentru amenajarea de noi trasee turistice. Pentru dezvoltarea retelei de cabane turistice montane si de refugii salvamont, precum si a sistemului de semnalizare pe trasee, costul estimat al proiectului, pana in 2008, este de 30 de milioane de euro.
Un alt program turistic se refera la amenajarea de miniporturi pentru agrement nautic in principalele zone de interes turistic din Delta si de pe Litoral, la lucrari de extindere a drumurilor de acces spre plaje si la deschiderea unor centre de agrement pe plaja, costul estimat al proiectului pentru 2006-2008 fiind de 60 de milioane de euro.
Fonduri suplimentare de 15 milioane de euro vor fi utilizate pentru reabilitarea obiectivelor turistice, amenajarea unor spatii de spectacole in aer liber la principalele monumente incluse pe lista UNESCO si asigurarea unor spatii de parcare pentru turisti la Sibiu, oras care in 2007 va fi capitala culturala europeana.