3.700 de angajati ai celor trei companii CFR vor fi pensionati fortat, a anuntat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, dupa intalnirea de astazi cu sindicatele. Initial, reprezentantii ministerului declarasera ca peste 12.000 de oameni ar trebui sa plece acasa.
"Am ajuns la un prim pas de intelegere. Un set de masuri care inseamna circa 3.700 de persoane disponibilizate. E vorba de persoane care pot fi pensionate. O alta măsura vizeaza reducerea sporurilor si primelor echivalentul a inca 4.000 de persoane. In felul acesta putem sa reducem fondul de salarizare corespunzator salariilor a aproximativ 8.000 de persoane, reducand numai 3.700", a declarat Radu Berceanu.
Ministrul Transporturilor a precizat ca din zilele următoare se vor continua discutiile pentru a gasi alte variante pentru echilibrarea bugetului Cailor Ferate.
"Discutiile vor continua pentru alte masuri, care nu sunt legate de personal sau de salarii, sunt alte tipuri de masuri economice", a declarat Berceanu.
"Vom incerca sa gandim impreuna o formula ca cel putin din punct de vedere financiar, cele trei societati să aiba un colectiv comun, care să decida in legaturra cu circuitul financiar intre cele trei societati si in afara lor. Un sistem de cateva persoane care sa aiba decizia financiara care sa fie impusa celor trei societati", a explicat ministrul Transporturilor.
Liderul Confederaţiei Sindicale Miscare Comercial, Gheorghe Popa, a declarase, astăzi, că in urma acestor negocieri s-ar putea stabili principiile unui acord, urmand ca pana miercuri sa fie semnat un nou contact colectiv de muncă al CFR.
La rundele precedente de negocieri dintre sindicalisti si conducerea ministerului s-a avasat ideea de renuntare la angajatii care se apropie de varsta de pensionare (3.000 -3.700 de angajati), precum si inchiderea a 108 gari.
Gheorghe Popa a spus atunci cand a iesit din discutiile cu Radu Berceanu, ca intre 3.500 si 3.700 de salariati feroviari vor fi pensionati in 2009. De asemenea, cu o zi in urma, pe 12 mai, sindicatele feroviare au convenit cu ministrul transporturilor, Radu Berceanu, in cadrul unei intalniri a unor lideri PD-L cu liderii Confederatiei Sindicale Meridian, sa amane procedurile de deschidere a conflictului de munca si sa inceapa negocierile.