Dezvoltarea infrastructurii locale din Romania are nevoie, pana in 2018, de investitii estimate la 27,5 miliarde de euro, sunt de parere specialistii reuniti ieri in cadrul unui seminar cu tema "Solutii spaniole pentru provocari cu care se confrunta Romania: infrastructura urbana si protectia mediului". Reuniunea a fost organizata de guvernul regional Madrid in colaborare cu Forum Invest si cu sprijinul Ambasadei Spaniei, cu ocazia vizitei in Romania a presedintelui guvernului regional Madrid, Esperanza Aguirre.
In cadrul reuniunii, Mircea Nicu Toader, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), a explicat ca banii destinati infrastructurii vor fi repartizati si gestionati pe domenii. Astfel, programele de extindere si de modernizare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare necesita investitii de 15,1 miliarde de euro, diferenta fiind acoperita de fonduri destinate serviciilor de incalzire urbana (6,98 miliarde de euro), gestionarii deseurilor (2,95 miliarde de euro) si transportului public local (2,46 miliarde de euro).
Totodata, secretarul de stat pentru comunitati locale ne-a asigurat ca toate aceste proiecte din infrastructura vor putea fi finalizate, banii nemaifiind o problema. In acest sens, necesarul de investitii va fi acoperit in mare parte din fonduri europene (85%) si numai intr-o mica parte de la bugetul de stat si din finantari asigurate de administratiile locale (15%). Necesarul neacoperit de resurse financiare, acolo unde este cazul, va fi suportat prin programe de parteneriat.
Mircea Nicu Toader a mai spus ca din 2007, anul integrarii, nu vor mai fi acordate subventii cu caracter national, ci numai cu caracter social.
Oficialul MAI, in cadrul unui seminar pe teme economice organizat ieri la Bucuresti, si-a exprimat parerea ca pentru absorbtia fondurilor europene este nevoie atat de pregatirea de proiecte, cat mai ales de o eficienta implementare a acestora. El a mai afirmat ca studiile de fezabilitate efectuate pana in prezent la nivel national pentru diverse proiecte in domeniul infrastructurii locale acopera o valoare a investitiilor de circa 4 miliarde de euro.
Referindu-se tot la proiectele din infrastructura, ministrul delegat cu Lucrarile Publice, Laszlo Borbely, a spus ca, in urmatorii trei ani, pe langa banii deja distribuiti, vor mai fi alocate inca 930 de milioane euro pentru orasele cu mai putin de 50.000 de locuitori. Infrastructura rurala va mai fi sprijinita tot in urmatorii trei ani cu 300 de milioane de euro.

17.000 de locuri de parcare in Capitala

Autoritatile locale vor scoate la licitatie in perioada urmatoare investitii publice de aproape 1,6 miliarde de euro, in special pentru lucrari de infrastructura.
In februarie, va fi scoasa la licitatie constructia a aproape 17.000 de locuri de parcare in zonele centrale ale Capitalei, a declarat primarul general Adriean Videanu tot in cadrul aceluiasi seminar. El a precizat ca parcarile vor fi situate in 22 de locatii centrale identificate de primarie. Proiectul va fi analizat in sedinta de azi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Primarul general a afirmat ca mai multe companii spaniole s-au aratat interesate sa participe la constructia pasajului Basarab, unul dintre cele mai importante proiecte ale Municipalitatii.
"Suntem un partener transparent si predictibil si sper ca acest lucru sa fie un avantaj in competitia cu alte capitale europene pentru atragerea de investitii straine directe", a mai spus primarul Bucurestiului, AdrieanVideanu.