Pentru a achizitiona o locuinta printr-un credit ipotecar, craiovenii au nevoie de un venit lunar cat sapte salarii minime pe economie.
In cazul celor mai multi craioveni, econimisirea este un proces destul de complicat, mai ales ca salariul minim pe economie este echivalentul a aproximativ 105 euro (370 RON), bani cu care e greu de crezut ca se poate descurca o persoana daca nu are o locuinta proprie. Situatia e cu atat mai grava cu cat, daca nu are locuinta si vrea sa faca imprumut pentru a cumpara una, o persoana care are salariul minim pe economie nu prea are nici o sansa. Motivatia e simpla si sta in primul rand in faptul ca pretul apartamentelor este destul de mare comparativ cu veniturile romanilor. Pentru achizitionarea unei locuinte, craiovenii trebuie sa aiba la dispozitie aproximativ 100.000 RON, adica 270 de salarii minime pe economie.
Bancile iau in calcul bugetul intregii familii
Varianta cea mai la-ndemana in acest caz este contractarea unui credit imobiliar-ipotecar.
In acest caz, vestea buna este ca bancile nu impun un venit minim personal, ci iau in calcul bugetul intregii familii.
"Pentru acordarea unui credit imobiliar-ipotecar, luam in calcul venitul rudelor, pana la gradul patru, care stau la aceeasi adresa de domiciliu", au declarat surse autorizate de BRD. Astfel, cu cat sunt mai multi locatari la aceeasi adresa, cu atat mai bine. Totusi, venitul total la care trebuie sa ajunga acestia este echivalentul a aproape sapte (6,75) salarii minime pe economie. "Considerand ca nu mai au alte credite, pentru un credit imobiliar de 80.000 RON, pe perioada maxima de creditare, venitul considerat trebuie sa fie de aproximativ 2.500 RON/luna", au afirmat surse din BRD.
Imprumutul de 80.000 RON necesita o rata lunara de 755 RON
Situatia a fost sesizata, potrivit site-ului www.business.ro, si de vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, care a declarat saptamana trecuta ca "venitul lunar necesar pentru a lua un credit pentru un apartament de 50 de metri patrati a crescut de la 4,8 (in 2003) salarii medii pe economie, la peste sase salarii", facand referire, evident, la preturile practicate in Bucuresti. Acesta a adaugat ca, daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine actualele criterii de acordare a imprumuturilor de consum, pe masura ce decalajul dintre preturile constructiilor si salarii va creste, numarul de solicitanti eligibili de credite imobiliare sau ipotecare se va diminua.
"Gradul de indatorare in cazul creditelor pentru locuinte nu poate depasi 35% din venitul pe familie. Totusi, e logic sa fie asa, pentru ca imprumutul are scopul de a ajuta clientul. Banca trebuie sa-l imprumute cu o suma pe care acesta sa o poata plati din salariu, in asa fel incat sa-i ramana suficient cat sa si traiasca", au declarat surse din BRD. Potrivit acestora, in cazul unui imprumut de 80.000 RON, rata lunara este de 755 RON/luna.
Creditul, doar 75% din valoarea locuintei
In acest moment, valoarea ratei unui credit de 80.000 de RON ii demoralizeaza pe cei care are un salariu minim pe economie. Situatia este cu atat mai nefericita cu cat banca crediteaza doar 75% din valoarea locuintei. "Ce sanse am sa iau un credit daca am un salariu asa mic si, mai ales, din ce sa-l platesc? Si-n plus, cum sa economisesc eu restul de bani?", se intreba o craioveanca, aceasta fiind constienta ca nu are nici o sansa sa contracteze un credit cu un salariu minim pe economie.