Evenimentul Zilei publica articolul "China, cea mai mare putere economica. Romania nu poate fructifica ascensiunea", pe care il puteti citi in continuare.
'In urmatoarele doua decenii, China va devansa Statele Unite si va deveni cea mai mare putere economica a lumii. Din pacate, Romania nu a gasit solutia pentru a atrage investitiile chineze si nici pentru a-si vinde marfa pe cea mai mare piata din Asia.
In ultimii 3 ani, produsul intern brut pe cap de locuitor in China s-a majorat. Analistii grupului financiar britanic Standard Chartered estimeaza ca anul acesta PIB-ul per capita va urca la 4.166 de dolari, pentru ca in 2030, cand statul cu cea mai numeroasa populatie va domina lumea din punct de vedere economic, sa se cifreze la 21.420 de dolari.
Potrivit Super Cycle Report, realizat de britanici, si economia Indiei va cunoaste un salt spectaculos in urmatoarele doua decenii, astfel ca PIB-ul per capita va creste de peste sase ori, de la 1.164 dolari in 2010, la 7.380 dolari in 2030.
Analistul economic Aurelian Dochia este de parere ca Beijingul ar putea sarbatori detronarea Americii inainte de 2030, mai ales ca statul asiatic ‘‘s-a descurcat foarte bine in aceasta criza‘‘. In plus, ‘‘China a demarat o politica de asigurare a resurselor, dezvoltand parteneriate in America de Sud, Australia sau Africa‘‘.

Cele mai mari 10 economii ale lumii in urmatoarele decenii:
Avantaj China

Autoritatile de la Beijing au pus in aplicare o politica demografica dura, pentru a diminua ritmul de crestere a populatiei. Chiar daca populatia Indiei ar putea deveni mai numeroasa in urmatorii ani decat cea a Chinei, India prezinta o serie de dezavantaje fata de competitorul sau. Aurelian Dochia a nominalizat faptul ca fosta colonie britanica are doar "cativa poli de dezvoltare economica intr-o tara preponderent rurala".
Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, apreciaza insa ca "sunt cateva necunoscute" care nu ii permit sa fie foarte optimist in ceea ce priveste evolutia economiei Chinei.
"Chinezii depind foarte mult de un aport valutar. Cursul valutar este mentinut artificial, pentru a proteja exporturile, in detrimentul pietei interne", spune seful exportatorilor romani, referindu-se la decizia bancii centrale a Chinei de a mentine yuanul la un curs inferior in raport cu dolarul.

2011, anul Chinei

In primul semestru al acestui an, China a ocupat locul al cincilea in topul primelor zece state din care Romania a realizat importuri, potrivit datelor provizorii publicate de INS. In ceea ce priveste exporturile romanesti, China nu se afla intre primii 10 parteneri comerciali.
"Romania nu poate fructifica ascensiunea Chinei, care este dispusa sa importe 1% din bunuri de la noi, dar nu avem ce exporta", ne-a declarat Mihai Ionescu, adaugand ca, pentru exportatori, anul 2011 a fost declarat "Anul Chinei", ceea ce inseamna ca focusul va fi livrarile catre piata chineza si atragerea de investitii. In acest scop, la Beijing va fi inaugurat primul centru de expansiune economica privata.
Una dintre problemele cu care s-ar putea confrunta investitorii chinezi dornici sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii, a agriculturii si a industriei romanesti este nivelul salariilor, deoarece romanii s-ar putea sa aiba pretentii financiare mai mari decat cele ale conationalilor lor.
‘‘Ei vor sa ne faca autostrazi, dar nu cred ca vor reusi doar cu muncitori romani si vor dori sa aduca si cativa oameni de-ai lor. Nu stiti in ce ritm se lucreaza in China‘‘, a subliniat Mihai Ionescu.

Cheia succesului

Dezvoltarea Chinei si a Indiei are la baza folosirea in conditii de eficienta maxima a capitalului financiar si a fortei de munca, se mai arata in raportul realizat de Standard Chartered. Astfel, chinezii au facut o miscare inteligenta, in sensul ca, spre deosebire de indieni, au reusit sa atraga investitii mai mari, sa creasca productivitatea si au investit masiv in educatie, reducand semnificativ analfabetismul.
Rata analfabetismului este de 1% in China, atat in randul barbatilor, cat si a femeilor, in vreme ce in India aceata se plaseaza la 25% in cazul barbatilor si la 49%, in cel al femeilor.
In ceea ce priveste posibila adancire a diferentei dintre populatia saraca si cea bogata, Aurelian Doachia este de parere ca muncitorii chinezi sunt dispusi sa munceasca pe bani mai putini, daca ritmul de crestere al economiei le va permite copiilor lor sa duca o viata mai buna.
• ‘‘Daca ritmul de crestere economica este foarte mare, atunci si paturile sociale foarte sarace au incredere ca pot avansa. Cred ca tensiunile sociale pot fi tinute sub control. Totusi, chiar daca va fi prima putere economica a lumii, China nu poate fi comparata cu Statele Unite din punctul de vedere al venitului pe cap de locuitor‘‘, Aurelian Dochia, analist economic.'