Mai mult de 50% dintre unitatile de procesare a carnii de porc vor disparea in cursul acestui an din cauza ca nu se vor putea ridica la standardele impuse de Uniunea Europeana. Astfel, unitatile care nu respecta regulile cerute de europeni vor fi inchise pana la sfarsitul lui 2006. Cat priveste pretul carnii de porc, reprezentantii patronatelor din domeniu ne linistesc. Se pare ca, deocamdata, acesta nu se va mari. Doar din 2007 vom asista insa la o dublare a pretului la acest sortiment de carne.

Pana la momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana (UE) se vor inchide mai mult de 50% dintre unitatile de procesare a carnii de porc existente acum in stare de functionare pe piata, ne-a declarat ieri Gheorghe Caruz presedintele Patronatului Carnii de Porc (PCP). In aceste conditii, Romania va continua sa importe carne de porc, atat din tarile UE, cat si din Statele Unite si Canada. "In 2006, vom ajunge la acelasi nivel in ceea ce priveste importul de carne de porc ca si in 2005. Asta inseamna ca vom depasi doua sute de mii de tone", a precizat Caruz. El s-a aratat nemultumit pentru faptul ca se creeaza astfel o concurenta neloiala pe piata romaneasca. In sensul ca, o data cu scumpirile la utilitati din ianuarie, ar fi trebuit sa se scumpeasca si carnea de porc, potrivit lui Caruz. "Intr-adevar, carnea de porc ar fi trebuit sa-si mareasca pretul, dar nu are cum. Exista concurenta din statele care nu au ce face cu carnea si ne-o arunca noua congelata", ne-a explicat seful PCP.

Amenintari cu scumpiri

Romanii vor plati dublu kilogramul de carne de porc o data cu intrarea in UE. "In 2007, pretul carnii se va dubla. Asa ca vom plati pentru un kilogram de carne de porc intre 45 si 50 de lei (maximum 500.000 de lei vechi). Acelasi lucru s-a intamplat si in tarile mai mici care au aderat recent la UE", ne-a mai spus Caruz. Mai mult chiar, el a precizat ca pretul nu a crescut in ultimii ani, situandu-se in prezent chiar la un nivel mai scazut decat in 2001.
La jumatatea lui decembrie 2005, producatorii au declarat ca de la 1 ianuarie 2006 carnea de porc se va scumpi cu 18-20% in cazul in care Ministerul Agriculturii nu va impune o taxa unica vamala intre 0 si 5%. In prezent, taxa vamala pentru carnea de porc variaza in functie de categorie. Potrivit reprezentantului PCP, negocierile cu Ministerul Agriculturii pentru stabilirea unei noi taxe vamale vor reincepe in martie.