Noul an a debutat cu un alai de scumpiri, dar si cu taxe si impozite marite. Cresterea preturilor la utilitati va aduce dupa sine in maximum o luna scumpirea bunurilor si a serviciilor. Numai ca valul de scumpiri nu se opreste aici. Dupa primul trimestru, este asteptata a doua runda de crestere a preturilor la utilitati, dar si o noua majorare de taxe si impozite.
Ultimul an dinaintea integrarii europene a inceput cu scumpiri semnificative la utilitati. Dupa cum au anuntat la finele lui 2005, autoritatile au decis ca de la 1 ianuarie 2006 factura pentru curentul electric consumat sa se majoreze cu 1,85%, si asta in timp ce pretul gazelor naturale creste cu 17%. Anul 2006 a adus cu sine si majorari de taxe si impozite. De la 1 ianuarie, castigurile din depozite bancare se impoziteaza cu 16% in loc de 10%. Mai mult, si castigurile de pe piata de capital vor fi taxate tot cu 16% in loc de 10%. In acelasi procent vor creste si impozitele datorate pentru dividendele incasate de actionarii firmelor in contul profitului obtinut inregistrat in 2005.
Totodata, in acest an vom plati mai scump si energia termica, in special din cauza reducerii cu 33% a subventiei acordate de stat pentru acoperirea diferentei dintre pretul real de productie a gigacaloriei, care este mai mare, si pretul national de referinta, cel platit de populatie, mai mic.

Gazele naturale, mai scumpe cu 35%

Scumpirile la utilitati nu se opresc insa la cele de la inceput de an. Dupa toate prognozele, electricitatea se va mai scumpi o data, la fel si gazele naturale. Daca la curent electric nu se poate spune inca procentul de crestere a pretului, la gaze naturale situatia este diferita. Potrivit ultimelor declaratii ale autoritatilor, in acest an (per ansamblu), gazele naturale vor fi mai scumpe cu aproximativ 35%. Conform ANRGN (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale), intr-un apartament unde gazele naturale se folosesc doar pentru gatit, factura va fi mai mare cu aproximativ 1,76 lei din aceasta luna, la un consum mediu estimat la 15 metri cubi. Vestea buna este ca, dupa integrare, mai precis in urmatorii doi ani, nu vor mai fi majorari semnificative de pret la gaze, dupa cum ne-au declarat reprezentantii ANRGN.

Dupa 1 iulie, impozitele cresc din nou

Oficialii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au anuntat recent ca in curand modificarile pe care vor sa le aduca noului Cod Fiscal vor deveni lege. Daca vreunul dintre proiectele prezentate pana acum va fi legiferat, vom plati impozite mult mai mari pentru masini, case, dar si pe lux. Potrivit premierului Tariceanu, noile taxe si impozite vor trebui sa fie platite cel mai probabil de la 1 iulie 2006, adica dupa sase luni de la intrarea in vigoare a legii de modificare a Codului Fiscal.
Potrivit MFP, in a doua jumatate a lui 2006, urmeaza sa fie majorate si accizele la tutun, electricitate si combustibili.