Parlamentul European a adoptat saptamana trecuta versiunea de compromis a controversatului proiect al directivei Bolkenstein, menit sa deschida competitiei transfrontaliere piata serviciilor din Uniunea Europeana. Coincidenta sau nu, Comisia Europeana (CE) a declarat 2006 drept an al mobilitatii lucratorilor.
La presiunile opiniei publice, prevederea referitoare la aplicarea regulilor tarii de origine pentru o firma care presteaza servicii in alt stat membru a fost eliminata de teama patrunderii in statele occidentale a serviciilor ieftine oferite de firme din estul si centrul Europei.
Proiectul de lege este menit insa sa stimuleze dezvoltarea economica si sa creeze noi locuri de munca in Uniunea Europeana, dupa ultimul val de extindere din 2004. In ceea ce priveste Anul mobilitatii - 2006, initiatorii sunt de parere ca mobilitatea ar urma sa aduca beneficii atat patronilor, cat si angajatilor. De altfel, momentul coincide cu mai multe initiative legislative sau de alta natura aflate pe agenda sociala a UE. Se asteapta decizii privind deschiderea pietei muncii pentru noile state membre dupa
1 mai 2006, se lanseaza un portal web inventariind locurile de munca vacante in intreaga UE, se promoveaza un proiect de directiva care stimuleaza mobilitatea pensiilor si se monitorizeaza efectele aplicarii Planului de actiune privind meseriile si mobilitatea, lansat in 2002. Potrivit unor date puse la dispozitie de siteul EurActiv, oferta de forta de munca romaneasca se afla pe locul al
2-lea, dupa cea poloneza, intre noile state membre si cele in curs de aderare. De aceea firmele care au castigat licitatiile pentru anul mobilitatii au in vedere si tara noastra, chiar daca nu este inca membra a UE.
Analistii sunt de parere ca tarile Uniunii au ales aceasta forma de promovare a necesitatii de mobilitate a fortei de munca tocmai pentru ca piata muncii in UE este caracterizata printr-un somaj ridicat in mai multe regiuni si sectoare, iar in altele, dimpotriva, prin lipsa de personal calificat. Potrivit statisticilor, discrepante se inregistreaza si pe categorii de varsta. Daca media somajului in UE este de 9 %, la tineri el se apropie de 19 %. De aceea, se considera ca o mai mare mobilitate ar ajuta la egalizarea acestor "varfuri" nedorite.