Tinerii care vor spune "da" in fata ofiterului starii civile vor primi, incepand cu 1 ianuarie 2007, "un cadou" de la stat in valoare de 200 de euro. Reprezentantii Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj sunt de parere ca banii ar trebui acordati de primarii, prin intermediul carora se oficiaza casatoriile.
Controversatul proiect de lege care propunea acordarea unui ajutor banesc tinerilor care se casatoresc s-a aflat, mai bine de un an, in faza de discutie. Initial, s-a propus ca banii sa nu fie acordati oricum, ci in urma absolvirii unor cursuri de informare si consiliere maritala. Apoi, nu s-a mai discutat nimic, pentru ca saptamana trecuta, proiectul sa fie aprobat de guvern.
Tinerii craioveni nu se arata prea entuziasmati de banii pe care ii acorda statul la oficierea casatoriei, considerand ca suma este infim de mica pentru nevoile unui cuplu.
"Ce sa facem cu 200 de euro, cand organizarea unei nunti presupune cheltuirea a sute de milioane de lei?! Nici macar pentru rochia de mireasa nu ajung, costul acesteia depasind zece milioane de lei. Cred ca acesti bani pot fi folositi doar pentru cumpararea invitatiilor de nunta. Cu siguranta, pentru a intra in posesia banilor va fi nevoie de completarea a nu stiu cate acte, birocratia specifica din tara. Eu deja mi-am planuit nunta pentru la anul, in martie. Am rezervat deja localul, dand un avans de cateva milioane, un alt avans formatiei care vreau sa ne cante... ", a spus Adela Ghencioiu, studenta, din Craiova.
Altii insa sunt de parere ca orice dar primit este binevenit, mai ales la inceputul unei casnicii. "Ar fi ideal sa ne dea un ajutor, indiferent in cat ar consta. Orice banut prinde bine, pentru ca sunt atatea cheltuieli pe care un tanar trebuie sa le faca", a spus Cristiana Mitrulescu, din Craiova.
Tinerii intreaba, reprezentantii DDFSS Dolj nu cunosc detaliile
Reprezentantii Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj considera ca banii ar reprezenta un gest frumos pentru doi oameni la inceput de drum, dar ca nici pana in prezent nu au fost instiintati, concret, despre acest proiect. "S-a tot discutat. Initial se si anuntase ca banii vor fi platiti insurateilor prin intermediul nostru, apoi nu s-a mai auzit nimic. Firesc ar fi ca banii sa fie virati direct de primarii, pentru ca prin intermediul lor se oficiaza cununiile civile si nu prin intermediul directiei noastre. Daca proiectul a fost aprobat, in maximum o luna ar ajunge si pe masa noastra, pentru a afla toate detaliile. Am primit numeroase cereri de la oameni prin care acestia ne intreaba cum pot intra in posesia banilor, dar din pacate le-am tot raspuns ca momentan nu stim nimic concret", a mentionat Gabriel Badea, consilier Relatii Publice in cadrul DDFSS Dolj.
Banii pot ajunge la tinerii casatoriti si la trei luni de la nunta
Proiectul a fost deja aprobat, in urma cu o saptamana, in sedinta guvernului, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie data o ordonanta de urgenta pentru a fi pus in aplicare. Cel mai probabil, banii vor fi acordati prin intermediul Ministerului Muncii, insa dupa ce toate formalitatile vor fi strict urmate de catre tineri. Sprijinul financiar poate ajunge la insuratei chiar si la trei luni de la oficierea cununiei civile, pentru ca initial acestia trebuie sa depuna o cerere la primarie in care sa specifice data casatoriei. Pentru a primi cei 200 de euro, tinerii trebuie insa sa fie la prima casatorie si sa aiba resedinta in Romania.
A dat guvernul in judecata pentru o propunere similara
Propunerea unei astfel de initiative legislative a iscat un adevarat scandal. Olguta Vasilescu, deputat PRM de Dolj, sustine ca ideea acordarii unui ajutor tinerilor casatoriti ii apartine si "altii si-au insusit-o". "Din 2002 am tot propus guvernului sa acorde tinerilor insuratei 50 de milioane de lei, iar anul trecut, in urma inflatiei, propusesem ca valoarea sa se ridice la 60 de milioane de lei. Mi-au respins ideea de doua ori, iar apoi au preluat-o. Proiectul a fost deja votat, in cel mai scurt timp se va transforma in ordonanta de urgenta. Am dat in judecata Guvernul Romaniei pentru ca mi-a furat ideea si si-a insusit-o", a mentionat Olguta Vasilescu.