Cele 90.000 de hectare sunt faramitate in gospodarii individuale si nu sunt cultivate din lipsa de resurse. Cu toate ca are printre cele mai mari suprafete agricole, Doljul nu produce dupa potential si in acest an este amenintat de seceta.
Cu toate ca dispune de una dintre cele mai mari suprafete agricole din Romania, judetul Dolj va avea anul acesta circa 90.000 de hectare de teren necultivate.
"Aceasta suprafata apartine gospodariilor individuale si nu este cultivata din cauza fortei de munca imbatranite si a lipsei de resurse financiare. Pe de alta parte, in zona nici nu exista multe societati agricole care ar putea concesiona aceste suprafete. Noi ii sfatuim pe cei care nu cultiva acest pamant fie sa se asocieze pentru a-l lucra, fie sa-l concesioneze. In ambele cazuri profiturile sunt mai mari", a spus Constantin Cucu, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.
Suprafata totala arabila a judetului in acest an este de 488.000 de hectare, ceea ce inseamna ca suprafete ramase necultivate insumeaza aproape 20%. Potrivit lui Constantin Cucu, 180.000 de hectare din suprafetele cultivate apartin societatilor sau asociatiilor agricole, ceea ce inseamna foarte putin in opinia sa. "Este vorba de exploatatii agricole care au marimea medie de 1,8 hectare. Va dati seama ce tehnologie poti sa ai la aceste suprafete", mai spune Cucu. Acesta a explicat si de ce agricultura pe suprafete mari este avantajoasa: "In primul rand, se respecta tehnologia specifica fiecarei culturi, apoi resursele financiare mai mari garanteaza lucrari agricole de calitate: fertilizari conforme cu cartograma agrochimica, seminte certificate de calitate superioara, lucrari de erbicidare si intretinere. De asemenea, asociatiile sau societatile pot negocia si obtine preturi mai scazute pentru erbicide, seminte, ingrasaminte si preturi mai bune la valorificarea produselor. Profitul pe unitatea de suprafata este si el mai mare".
Asociatiile agricole trebuie insa sa ceara consilierea unor specialisti in domeniu pentru a obtine rezultatele scontate.

Seceta ameninta culturile

O problema la ordinea zilei este seceta anuntata in acest an.
"Daca in urmatoarele doua saptamani nu ploua, va fi rau. Primele afectate vor fi zonele de nisip din sudul judetului, Teasc, Dabuleni, Ciuperceni, Calafat si Desa". Cea mai afectata este zona din sudul judetului, a nisipurilor. Este vorba de zonele Teasc, Dabuleni, Ciuperceni, Calafat si Desa. Problema este ca o foarte mare parte a suprafetelor nu va fi irigata, fie pentru ca nu este pregatita, fie pentru ca agricultorii nu au bani sa incheie contracte de irigatii.
"Anul acesta, 80.000 de hectare sunt pregatite pentru irigat. Din aceasta suprafata, s-au incheiat contracte doar pentru 24-25.000 de hectare. Suprafata irigata inainte de 1990 era de 350.000 de hectare in sistem centralizat, iar 50.000 de hectare erau irigate cu motopompe", a concluzionat Constantin Cucu. Agricultorii care nu au incheiat contracte pentru irigatii nici nu si-au asigurat culturile, in conditiile in care 2009 se anunta cel mai secetos din ultimii 13 ani.