O cincime din forta de munca a Romaniei lucreaza in strainatate. “Migratia fortei de munca nu are legatura cu integrarea Romaniei in UE, dar este favorizata de deschiderea gruparii catre Romania”, a afirmat Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, in cadrul conferintei internationala “Piata de munca europeana se extinde catre est“ a fost organizata de Grupul pentru Economie Aplicata si reprezentanta in Romania a Fundatiei Friedrich Ebert. Daianu a mai aratat ca exista o serie de factori care favorizeaza migrarea fortei de munca, unul dintre acestia fiind imbatrinirea populatiei din UE.
“Efectele migratiei fortei de munca sint benefice pentru economia Romaniei, cu conditia ca aceasta sa fie temporara si fondurile aduse in tara sa fie investite”, a declarat la rindul sau sociologul Dumitru Sandu. Principalele motive pentru care romanii aleg sa munceasca in strainatate sint salariile reduse, nivelul ridicat al somajului urban si cel al somajului ascuns, neinclus in statistici. Sandu a citat un studiu recent, potrivit caruia cei care se intorc in tara folosesc cistigurile din strainatate pentru a-si achita mai intii datoriile, apoi cumpara case, masini, electrocasnice, iar pe locul trei al prioritatilor se afla investitiile in educatia copiilor. De asemenea, Sandu a atras atentia ca efectele pozitive mentionate se pastreaza doar in conditiile in care fenomenul nu se transforma in exod.
In ceea ce priveste cresterea competitivitatii economiei nationale, Dragos Pislaru, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA) a aratat ca aceasta are o influenta directa asupra evolutiei salariilor de pe piata nationala si a standardelor de viata. “Provocarile de pe piata fortei de munca sint reale. In Romania, aceasta piata este deosebit de dinamica in contextul aderarii la UE. Daca in Romania si statele vecine nivelul salariilor va creste, se va majora si competitivitatea statelor”, a declarat reprezentantul GEA.