Ca urmare a prabusirii puterii de cumparare si a nivelului scazut al salariului mediu, tinerilor le este practic imposibil sa achizitioneze un imobil fara ajutor financiar din partea rudelor. La un salariu lunar net de 850 RON, craiovenii care se incapataneaza sa viseze la o locuinta au de asteptat intre sase si cateva sute de ani.
Casa este unul dintre cele mai importante bunuri pe care o persoana le poate achizitiona pe perioada vietii. Achizitionarea unei locuinte este insa unul dintre cele mai costisitoare lucruri pentru o tanara familie. Astfel, pentru a lua o decizie atat de importanta, tinerii trebuie sa-si planifice veniturile. Potrivit informatiilor primite de la Directia Regionala de Statistica Dolj, salariul mediu net la nivelul judetului Dolj a fost, in luna martie 2006, de aproximativ 850 RON, cu 9% mai mare decat in luna precedenta si cu aproape 3% mai mare decat salariul mediu net national. In judet, cel mai mare castig salarial net s-a inregistrat in domeniile industrie si constructii (peste 900 RON).
Pretul locuintelor variaza intre 25.000 RON si 1.000.000 RON
Craiovenii care tanjesc dupa o locuinta, fie ea chiar la periferie, trebuie insa sa se inarmeze cu multa rabdare, mai ales ca preturile locuintelor nu sunt tocmai accesibile pentru o tanara familie. "Costul unei locuinte difera in functie de diversi factori, printre care amplasarea, starea imobilului, imbunatatiri aduse, suprafata, confort. La case mai conteaza si suprafata de teren, iar la apartamente, etajul si delimitarea (decomandate sau semidecomandate)", a declarat unul dintre agentii imobiliari care activeaza pe piata Craiovei. In acest moment, cele mai ieftine locuinte din Craiova sunt camerele de camin, al caror pret incepe de la 25.000 RON. La polul opus, sunt casele, al caror cost variaza intre 150.000 si 1.000.000 RON. Pretul minim al unei locuinte poate fi insa inselator. "Cu 65.000 RON pot fi achizitionate garsoniere demolabile", a declarat Bibina Dica, directorul agentiei imobiliare Biros Imob.
98 de ani pe spinarea altora
Luand in considerare preturile locuintelor din Craiova din acest moment, un tanar care vrea sa-si cumpere o locuinta cu banii jos si care castiga 850 RON/luna (salariul mediu net in martie, in Dolj), fara a fi ajutat financiar, trebuie sa astepte cativa ani buni pana sa-si duca visul la bun sfarsit. Astfel, daca nu cheltuieste absolut nici un leu din banii castigati, tanarul va astepta cel putin doi ani si jumatate pentru o camera de camin, intre sase si 12 ani pentru o garsoniera, intre sapte si 14 ani pentru un apartament cu doua camere si intre noua si 19 ani pentru unul cu trei. Craiovenii care viseaza la un apartament cu patru camere trebuie sa se intretina din banii altcuiva, intre 14 si 21 de ani. Si asta in conditiile in care, pe langa pretul de cumparare, mai exista si cheltuieli de tranzactie (taxe de stat, taxe notariale, impozit, comisionul agentului imobiliar) si eventual de imbunatatire. "Pretentiosii" care-si doresc o casa de 1.000.000 RON va trebui sa traiasca pe spinarea altora 98 de ani, dar isi vor vedea visul implinit abia la 116 ani, daca se angajeaza imediat dupa ce ating majoratul.
Pretul apartamentelor scade, al caselor creste
Luand in considerare raportul cheltuieli de intretinere (aproximativ 500 RON/luna pe chirie si intretinere si 200 RON pe hrana si haine) si veniturile lunare (850 RON/luna), un craiovean poate economisi lunar aproximativ 150 RON. Daca nu face alte cheltuieli si duce o viata plina de "abtineri", acesta va astepta 13 ani pentru o camera de camin si 33 de ani pentru cea mai ieftina garsoniera. Daca se incapataneaza sa-si doreasca un apartament cu doua camere, va astepta insa minimum 41 de ani, adica la 61 de ani va fi proprietarul unei locuinte, iar daca vrea o casa modesta, are de asteptat 83 de ani. Vestea buna e ca preturilor apartamentelor vor scadea in timp. "De o luna, pretul apartamentelor e in stagnare (a crescut inainte de Paste). In timp, s-ar putea sa mai scada cu 10%, in functie de jocul cererii si ofertei. Pretul caselor e insa in crestere, mica procentual - de aproximativ 10% in doua luni", a mai spus agentul imobiliar al agentiei Colosseum.
Pretul locuintelor
Garsoniere - 60.000 - 120.000 RON
Apartamente cu doua camere - 75.000 - 145.000 RON
Apartamente cu trei camere - 95.000 - 200.000 RON
Apartamente cu patru camere - 150.000 - 220.000 RON
Case - 150.000 - 1.000.000 RON