Primariile din Caraula, Malu Mare, Segarcea si Gangiova au primit bani din Fondul pentru Mediu pentru extinderea spatiilor verzi intravilane. UE cere o medie de 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor pana in 2013. In Craiova, spatiile verzi sunt retrocedate prin instanta.
Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) a alocat din bugetul pe 2010 al Fondului pentru Mediu (FM) suma de 2,45 milioane de lei pentru infiintarea si extinderea de spatii verzi in cateva localitati din judetul Dolj. Astfel, in sesiunea depunerii de proiecte derulata in perioada 21 septembrie - 12 octombrie 2009, in cadrul programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, au fost depuse 1.056 de proiecte, din care au fost selectate pentru finantare 272, valoarea financiara alocata pentru anul 2010 fiind de peste 201 milioane de lei. Din Dolj, au fost selectate proiectele pentru realizarea spatiilor verzi in comuna Caraula (490.000 de lei), infiintarea unui parc comunal in localitatea Malu Mare (990.000 de lei), reabilitarea si extinderea Parcului Domeniilor Coroanei din Segarcea (500.000 de lei), precum si reabilitarea spatiilor verzi din comuna Gangiova (480.000 de lei).

Spatiile verzi, o problema

Programele derulate de MMP au pornit de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care prevede ca suprafata minima recomandata este de 50 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. La nivelul UE, a fost determinata o medie de minimum 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor.
Cu toate acestea, in Romania numai in perioada 1990-2004 suprafata verde din centrele populate a scazut de la peste 22.000 de hectare la 20.000 de hectare. Conform normelor UE, pana la 31 decembrie 2010, trebuie asigurati 20 de metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor, iar pana la 31 decembrie 2013, 26 de metri patrati. Pe de alta parte, autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa adopte politica de extindere a spatiilor verzi si sa elaboreze programe, cu etapele de realizare a acestor obiective.
In Craiova, reprezentantii administratiei spun ca situatia exacta a spatiilor verzi va fi disponibila dupa cadastrarea orasului. Legislatia ambigua zadarniceste eforturile sistematizarii urbanistice a orasului.
"De multe ori s-a refuzat retrocedarea in natura a spatiilor verzi, dar s-a castigat la instanta. Si in prezent cred ca avem peste 20 de procese in acest sens. Trebuie pusa in acord legislatia in acest domeniu. In al doilea rand, avem resurse bugetare insuficiente pentru a face exproprieri si a mari suprafetele verzi ale orasului", a spus Mircea Diaconescu, arhitectul-sef al orasului.