Pe langa amenda usturatoare, soferilor fara RCA li se retin atat numerele de la masina, cat si certificatul de inmatriculare.
Depistarea si sanctionarea conducatorilor auto care nu au incheiat politele de asigurare obligatorie auto (RCA), precum si eliminarea din trafic a masinilor fara RCA constituie prioritati in aceasta perioada pentru politistii doljeni de la Circulatie. "Controalele Politiei Rutiere privind incheierea asigurarilor de raspundere civila auto reprezinta una dintre masurile prioritare legate de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, conform unui plan de masuri privind integrarea, stabilit inca de acum doi ani", a declarat subinspectorul Lucian Calmuc, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj.
N-ai RCA, ti se ia casa
Obligativitatea incheierii politei RCA este prevazuta de art. 48 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, lipsa RCA fiind sanctionata de art. 64 din aceeasi lege cu o amenda usturatoare, cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei. Conducatorii auto sanctionati pot totusi sa scape mai ieftin, achitand jumatate din minim (500 de lei) in termen de 48 de ore.
Legea prevede insa si o sanctiune complementara: retinerea certificatului de inmatriculare si a numerelor de inmatriculare, fara de care nu se mai poate circula. Acestea vor fi primite inapoi numai dupa ce soferul face dovada incheierii politei RCA.
Chiar daca multora li se pare foarte mare amenda, intr-un viitor apropiat, probabil chiar din vara acestui an, sanctiunea va fi mult mai aspra. Companiile de asigurari din tara noastra, reunite in cadrul Biroului Asiguratorilor din Romania, au semnat impreuna cu organisme din 31 de state un acord multilateral de garantare. Biroul Asiguratorilor va deveni Oficiu de garantare si va achita pagubele provocate de un sofer care nu are RCA. Ulterior, Oficiul de garantare va recupera banii de la autorul accidentului prin executarea silita asupra bunurilor pe care acesta le are in proprietate.
Acordul multilateral de garantare a fost semnat pana acum de 31 de state, dar va fi aplicat abia dupa ce va fi acceptat si de Marea Britanie. Asiguratorii apreciaza ca acordul va intra in vigoare inainte de jumatatea acestui an.
Unul din cinci fara RCA
Conform unor estimari ale firmelor de asigurari, in acest moment circa o cincime dintre soferii romani circula fara RCA. Pretul asigurarii obligatorii auto a crescut in 2007 in medie cu 45% pentru persoanele fizice si cu aproximativ 70% pentru companii.