Mittal Steel Roman este data in judecata de 17 inventatori. Grupul de inventatori acuza conducerea societatii ca nu respecta clauzele din contractul de cesiune al unei inventii.
Societatea Mittal Steel (Petrotub) Roman a fost actionata in judecata de un grup de 17 inventatori, pe motiv ca societatea se foloseste de inovatia lor fara sa le plateasca drepturile de autor. Potrivit „Ziarului de Roman“, in 2001 angajati din mai multe sectii de productie de la Petrotub au inventat o „Instalatie automata de calire a tevilor“, considerata o necesitate pentru desfasurarea activitatii din fabrica. Dupa ce a fost brevetata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), tevarii au cesionat societatii inventia, intelegerea fiind ca societatea sa plateasca inventatorilor 10% din castigul anual al societatii, procent care inseamna cateva miliarde de lei. Inventatorii sustin ca pana la privatizare, contractul de cesiune a fost respectat, insa dupa preluarea Petrotub de catre Grupul LNM nu si-au mai primit banii prevazuti in contract.
„Ziarul de Roman“ spune ca in urma unei sentinte judecatoresti inventatorii si-au primit banii aferenti anului 2003 si spera ca si suma aferenta anului 2004 sa fie obtinuta tot in acest mod. (D.E.)