Nu mai e un secret pentru nimeni ca lucrurile de la Centrala Nucleara de la Cernavoda nu merg nici pe departe asa de bine cum ne-o prezinta mai marii companiei. "Replica" a dezvaluit situatia disperata a angajatilor de la Nuclearmontaj-ul lui Ovidiu Tender, una dintre firmele contractoare, care au ajuns sa fure echipamentele Centralei pentru a face rost de bani. Pe de alta parte, Codrut Seres a confirmat informatiile noastre potrivit carora darea in functiune a Unitatii 2 va fi amanata cu cel putin un an de zile, in urma descoperirii unor piese uzate si fisurate. Peste toate sta insa suspiciune generala legata de modalitatea in care se toaca sute de milioane de euro la CNE Cernavoda.
Oameni care lucreaza de zeci de ani in domeniu, superprofesionisti, au marturisit ca nu-si dau seama cum de a ajuns centrala sa coste atatia bani, in conditiile in care exista deja intarzieri ale lucrarilor, iar muncitorii incep sa faca greve, din cauza salariilor neplatite. Una dintre explicatii trebuie cautata in curtea italienilor de la Ansaldo, cei care se ocupa de ridicarea Unitatii 2. Potrivit unor surse demne de toata increderea din cadrul CNE Cernavoda, majoritatea italienilor trimisi sa lucreze la Unitatea 2 sunt o catastrofa din punct de vedere profesional. Multi dintre ei sunt ingineri sau profesori iesiti la pensie, fara absolut nici o calificare in domeniul nuclear, dar care au fost bagati pe gat romanilor in schimbul unor salarii de-a dreptul obscene. Nu stim cum functioneaza sistemul spagilor in Italia (sa nu uitam ca aceasta tara a dat nastere termenului "mafie"), cert este ca adevaratii profesionisti de la Centrala Nucleara (fie ei romani, canadieni sau chiar italieni) sunt exasperati de amatorismul celor de la Ansaldo. Pentru cateva plimbari zilnice in jurul reactorului, un trimis al firmei Ansaldo in Romania primeste si cate 15.000 euro pe luna. Din acesti bani, "profesionistul" nu trebuie sa cheltuie un sfant, intrucat ospitalierul popor roman ii ofera oricum si cazare de cinci stele, masina cu sofer la poarta, servicii medicale complete gratuite pentru el si intreaga familie, loc de munca retribuit pentru sotie si invatamant gratuit intr-o scoala internationala pentru copii. "Meseriasii" de la Ansaldo locuiesc fie in cartierul rezidential din Cernavoda (vile ultraluxoase, cu teren de tenis iluminat si gradina), fie la Bucuresti, de unde fac naveta la CNE. Bineinteles, benzina, mancarea si toate celelalte cheltuieli se deconteaza. La Cernavoda lucreaza in total 150 de oameni de la Ansaldo, firma care, alaturi de Candu Canada, General Electric SUA si General Turbo Romania ridica acum cea de-a doua unitate a Centralei Nucleare. Dintre acestia, aproximativ 50 sunt platiti cu salarii de 14, 15 si chiar 16.000 euro pe luna, restul primind circa 6000 euro, o retributie normala pentru anvergura lucrarilor in care sunt implicati. Un calcul sumar arata faptul ca CNE Cernavoda, deci statul roman, plateste peste 1.000.000 euro pe luna numai pe salariile italienilor de la Ansaldo, fara a pune la socoteala celelalte cheltuieli.

Un profesionist roman castiga de peste 20 de ori mai putin

Poate toate aceste milioane ar fi fost meritate daca italienii ar fi dovedit seriozitate si profesionalism. Exista insa zeci de declaratii ale muncitorilor, inginerilor si chiar directorilor care contesta vehement calificarea si meritul italienilor. Din motive evidente, nu putem dezvalui identitatea acestor angajati, care se tem ca isi vor pierde locurile de munca. Puterea firmei Ansaldo, data de contractul incheiat cu partea romana, este atat de mare incat orice recomandare sau moft de-al italienilor devine automat obligatoriu pentru romani. Oamenii nu pot vorbi sau comenta deciziile italienilor, pentru ca pot fi imediat demisi, iar statul roman ar plati despagubiri uriase in schimbul "deranjului" produs celor de la Ansaldo. Iar acest lucru se intampla in conditiile in care un simplu angajat roman, care munceste de zeci de ori mai mult decat un italian, este luat in deradere cu sase milioane de lei pe luna. Un inginer de la Unitatea 2, profesionist desavarsit, cu functie de conducere si 20 de ani vechime in munca nu ia in mana 20 milioane lei. Ne spune toate acestea cu voce scazuta, zambind amarat, neputincios si temandu-se pentru locul sau de munca. Cei ca el, oameni simplii si anonimi, italienii profesionisti si onesti de la Ansaldo, canadienii tacuti de la Candu, americanii joviali de la General Electric si romanii muncitori de la General Turbo fac insa si treaba capuselor. Centrala este absolut sigura, treaba serioasa a fost lasata pe mana meseriasilor adevarati si din acest punct de vedere nu trebuie sa ne facem griji, ne-au asigurat sursele noastre, trecand peste amaraciunea provocata de parazitismul unora de la Ansaldo sau Nuclearmontaj. Cu intarzieri si greve, cu deturnari de fonduri, cu paraziti italieni si romani deopotriva, cu sute de milioane pierdute prin conturile si vilele unora, Centrala se ridica, sigura si impecabila, sonticaind insa romaneste.