Aproximativ 13 miliarde de euro va trebui sa cheltuiasca Romania in urmatorii sapte ani, bani care au ca destinatie agricultura si dezvoltarea rurala. Pentru atragerea fondurilor, fermierii romani trebuie sa-si adapteze structura de activitate la modelul european.
Sectorul agricol romanesc va fi reglementat dupa 1 ianuarie 2007 prin Politica Agricola Comuna (PAC) a UE, care urmareste tranzitia spre un sistem de plati in cadrul caruia sprijinul financiar este acordat independent de volumul productiei.
Prevederile PAC contrasteaza cu sprijinul pe care agricultorii romani au fost obisnuiti sa-l primeasca de la stat, masurile europene impunand conditii de siguranta alimentara, de practici agricole si de mediu, indemnand fermierii sa se asocieze si sa renunte la agricultura de subzistenta, in conditiile in care exploatatiile de mici dimensiuni reprezinta peste doua treimi din total.
Cele trei fonduri care stau la baza finantarii europene in domeniul agricol in statele membre sunt Fondul European de Garantare Agricola, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si Fondul European pentru Pescuit. (D.E.)