Inspectorii din cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) Constanta au demarat, din data de 4 august a.c., in parteneriat cu Inspectoratul Judetean Scolar (ISJ), o actiune de identificare a tuturor unitatilor scolare care nu detin autorizatie de functionare pentru instalatiile de incalzit. Din acel moment, au inceput sa iasa la suprafata toate omisiunile directorilor de scoli, care nu au acordat o atentie prea mare unor "mici" detalii, ce i-ar fi putut costa pe elevi. Din 16 instalatii de incalzire, doar trei erau legale, restul ar fi putut exploda in orice clipa.
In doar trei zile de control, inspectorii celor doua institutii au descoperit ca din 10 scoli controlate, 6 nu detineau aviz de functionare pentru centralele de incalzire. Astfel, scoli generale, scoli de arte si meserii, si chiar gradinite au ajuns sa reprezinte o amenintare pentru viata elevilor. In zilele de 12 si 13 august a.c., au fost efectuate alte actiuni in urma carora s-a obtinut un rezultat covarsitor. Dintr-un numar de 16 cazane controlate, doar 3 erau autorizate de catre ISCIR pentru a functiona. "La ultima actiune au fost controlate 10 cazane, din care 6 au fost descoperite fara autorizatie. Imediat, s-a dispus intocmirea proceselor-verbale necesare opririi din functiune. In urma cu cateva zile, sprijiniti tot de inspectorii din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, am mers la alte scoli din judet. Procentul cazanelor descoperite fara aviz este mai mult decat ingrijorator. Am vazut 16 cazane, din care numai 3 erau in legalitate. Si in acest caz, am dispus intocmirea proceselor-verbale necesare opririi din functiune. Autorizarea centralelor termice este foarte importanta. Neglijand aceste instalatii pot avea loc accidente foarte grave", a declarat, pentru "Replica" de Constanta, unul dintre inspectorii ISCIR.

Sute de copii pot face frigul la iarna din cauza unor "mici greseli"

Pe lista neagra se afla cele trei cazane ale Scolii de Arte si Meserii din localitatea Sacele, cele patru cazane ale Scolii Generale din Lumina, iar alte doua apartinand Scolii Generale din Oituz. Din pacate, lista mai poate continua. Inspectorii din cadrul celor doua institutii participante la actiune mai au ceva de alergat daca vor sa acopere toate zonele judetului Constanta. Pe de alta parte, timpul este foarte scurt daca ne gandim ca si judetul Tulcea trebuie sa treaca printr-un astfel de filtru. In ciuda faptului ca mai sunt aproximativ 30 de zile pana cand va incepe un nou an scolar, sefii Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat Constanta sunt hotarati sa nu elibereze nici un aviz favorabil functionarii, nici pe timp de iarna, echipamentelor descoperite fara actele necesare. "Cu toata parerea de rau, unitatile de invatamant vor sta in frig daca nu trec in legalitate. Nu ne putem juca cu vietilor copiilor", a conchis inspectorul sef al ISCIR Constanta, Marcel Nadrag.