Prima pe tona de lapte livrat din exploatatii bovine care detin cota de lapte este de 148 de lei, prima pe cap de animal pentru bovine adulte femele care alapteaza este de 400 de lei, prima speciala pe cap de animal pentru tineret bovin la ingrasat este de 400 de lei, prima de sacrificare pe cap de animal pentru bovine este de 150 de lei, iar prima pe cap de animal pentru ovine/caprine la fatare este de 35 de lei. Subventia de 0,30 lei pe litrul de lapte, conform cu normele europene, acordata in 2006, va fi mentinuta si in 2007. Pentru scrofitele din fermele comerciale, la prima fatare, vor fi acordate plati de 150 de lei pe cap de animal.

Crescatorii de pasari vor beneficia in acest an de o subventie de 1,60 lei pentru fiecare pui broiler, in timp ce crescatorii care vor sa evalueze performanta ovinelor si a caprinelor vor fi sprijiniti cu 0,50 lei, 0,80 lei sau 1 leu pe cap de animal.

Sectorului apicol ii vor fi alocate fonduri de 12 milioane de lei, destinate subventiilor pentru familiile de albine - 20 de lei pentru fiecare familie, achizitionarea de medicamente - 5 lei pe familie si repopularea in stupi - 15 lei pe matca de albine.

Se acorda bani si pentru testarea performantei

Valoarea totala a sprijinului destinat crescatorilor de pui broiler va fi de 114,7 milioane de lei in acest an, iar pentru subventionarea activitatii de evaluare a performantelor ovinelor si caprinelor vor fi de 613.000 lei.

Subventiile vor fi acordate pentru doua tipuri de activitati, respectiv de ameliorare a populatiei de animale si de imbunatatire a produselor alimentare de origine animala.

Platile vor fi acordate pentru a finanta controlul performantei de productie de lina si pielicele la oi - 0,50 lei, respectiv 1 leu pe cap de animal, si al performantei de productie de carne la ovine si caprine - 0,80 lei. Testarea masculilor de reproductie va fi finantata cu 1.000 de lei pentru fiecare tauras si cu 50 de lei pentru berbeci sau tapi.

Tot la categoria activitati pentru ameliorarea populatiei de animale intra si achizitionarea de containere pentru material seminal congelat, cu o capacitate de peste 20 de litri. A fost aprobata finantarea achizitionarii unui numar de 1.000 de astfel de containere, cu o suma totala de 3,5 milioane de lei.

Cheltuielile de testare in vederea autorizarii sistemelor de clasificare a carcaselor vor fi sustinute cu 800 de lei pe cap de animal, valoarea totala a sprijinului fiind de 100.000 de lei.

Sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care detin, cresc si exploateaza animale de productie, identificate si inregistrate in sistemul national.