O serie de mici producatori romani de medicamente vor disparea de pe piata de profil incepand cu 2005, din cauza ca nu vor obtine certificarea GMP (reguli de buna practica de fabricatie), care a devenit obligatorie la sfarsitul anului trecut.
“Cele 12 unitati de productie nu vor mai detine autorizatie de functionare in anul 2005, situatie in care nu mai pot distribui produsele existente in stoc. Totusi, este putin probabil sa mai existe stocuri, avand in vedere ca anul acesta produsele lor nu au mai putut fi fabricate, iar capacitatile de fabricatie sunt in general limitate“, a declarat ieri Daniela Enache, purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), citata de Mediafax. De altfel, mai multe medicamente din cele existente in portofoliul celor 12 companii in cauza vor circula in continuare pe piata, ca rezultat al cedarii autorizatiilor de comercializare catre producatori care detin certificat.
Potrivit ANM, unii dintre cei amintiti vor trece la fabricarea de suplimente nutritive, o categorie de produse care a scapat deocamdata unui control riguros impus calitatii medicamentelor.
In prezent, in Romania detin autorizatii de functionare 73 de unitati de fabricatie, din care 17 reprezinta producatori de gaze medicinale si materii prime, iar 56 sunt producatori de medicamente. Marii fabricanti de medicamente din Romania si-au asigurat continuitatea productiei adoptand standardele internationale de calitate.