101 unitati din industria alimentara - procesatoare de produse de origine animala - vor fi inchise pina la 30 iunie 2006, din totalul celor 528 de unitati care nu respecta conditiile impuse de legislatia comunitara, potrivit reevaluarii efectuate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). "Din totalul de 528 de unitati din categoria D estimam ca doar 101 unitati vor fi inchise gradual pina la 30 iunie 2006, celelalte adoptind solutii alternative care le vor permite accesul pe piata comunitara ", a afirmat, ieri, directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Gabriel Predoi. Cu toate acestea, reprezentantul ANSVSA a precizat ca si unitatile care au anuntat ca vor intra in programe de restructurare si nu le vor efectua vor fi, de asemenea, inchise pina la termenul asumat cu oficialii europeni - 30 iunie 2006.
Astfel, din cele 528 de unitati de procesarea carnii, circa 113 au depus dosare pentru accesarea fondurilor Sapard in vederea modernizarii si restructurarii unitatilor, 119 au anuntat ca pot efectua aceste investitii pe cont propriu, 149 au fost evaluate pentru transformarea in unitati de vinzare directa, dar numai pe plan local, iar alte 46 pentru fabricarea produselor traditionale. "Atit unitatile evaluate pentru vinzarea directa cit si cele care pot fabrica produse traditionale vor putea sa isi vinda produsele numai pe plan local ", a explicat Predoi.
Prin implementarea acestor programe de catre procesatori se urmareste alinierea la normele si cerintele europene in domeniul igienei produselor alimentare. Cu toate acestea, directorul ANSVSA a precizat ca nu exista diferente din punct de vedere sanitar veterinar intre produsele comercializate pe piata de unitatile care respecta normele Uniunii Europene si cele care nu le respecta, cerintele comunitare vizind insa si respectarea fluxului tehnologic intr-o astfel de unitate.
Pe 20 ianuarie 2006 existau 1.103 unitati procesatoare de produse de origine animala - carne rosie, lapte, pasare, peste - doar 94 respectau conditiile impuse de legislatia comunitara, adica cele din categoria A. 43 de unitati - cele mai multe - sint din sectorul lapte -, cite 19 din sectoarele de carne rosie, respectiv pasare, iar 13 din cel de procesare al pestelui.
Unitatile din categoria B - care vor respecta normele comunitare la data aderarii - 1 ianuarie 2007 - sint la ora actuala 430, cele mai multe (238) din sectorul de procesare a carnii rosii, alte 51 de unitati fac parte din categoria C - vor indeplini conditiile dupa doi ani de la data aderarii, conform perioadei de tranzitie negociate cu UE. Potrivit ANSVSA, de la inceputul anului si pina la data de 20 ianuarie au fost inchise 38 de unitati procesatoare de produse de origine animala, alte 300 in cursul anului 2005.