Agentiile Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca acorda credite cu dobanzi intre 2,12% si 4,25% agentilor economici care ofera locuri de munca, in special somerilor. Iar prin angajarea unei singure persoane, se obtine suma de 10.000 RON.
Agentii economici interesati de obtinea unor credite avantajoase pot apela la Agentiile Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca, daca ofera noi locuri de munca. Cu o dobanda de doar 2,12% sau 4,25%, aceste credite pot fi contractate de persoane care vor sa-si deschida propria afacere sau care deruleaza deja o activitate. Din cauza ca bancile nu ofera credite si pentru firmele noi, aceste credite reprezinta un real sprijin.
Dintre cei care au luat credite anul trecut, 70% reprezinta firme nou-infiintate, ne-a declarat Monica Corneanu, reprezentant al Compartimentului de Creditare din cadrul AMOFM Bucuresti. Iar sumele care se pot dobandi printr-un asemenea credit sunt foarte incurajatoare. Spre exemplu, numai in Bucuresti plafonul unor astfel de credite depaseste 483.000 RON. Iar pentru angajarea unei singure persoane, patronii primesc 10.000 RON. Beneficiarii creditelor cu dobanda avantajoasa pot fi intreprinderile mici si mijlocii, unitatile cooperatiste, asociatiile familiale, persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente, somerii care infiinteaza societati in scopul crearii de noi locuri de munca.
De asemenea, mai pot beneficia de credite si persoanele in varsta de pana la 30 de ani care au statut de student pentru prima data si care creaza noi locuri de munca. Activitatea de creditare derulata de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortelor de Munca (AMFOM) Bucuresti anul trecut s-a soldat cu crearea a 56 de locuri de munca, din care 28 pentru someri. Creditele acordate au fost in domeniul productiei si serviciilor. Dar, spre deosebire de anul trecut, cand din totalul noilor angajati, somerii detineau o pondere de 50%, in legislatia din acest an ponderea persoanelor fara un loc de munca a crescut la 60%.

Documentatia necesara

In functie de vechimea in activitate a societatii, care va crea noi locuri de munca, difera si actele necesare obtinerii unui astfel de credit.
Pentru societatile aflate la inceputul activitatii, dosarul trebuie sa contina actele privitoare la infiintarea societatii. In plus, dosarul trebuie sa mai cuprinda si un studiu de fezabilitate, care sa arate planul de afaceri, proiectia contului de profit si pierdere, precum si fluxul de numerar, a explicat Monica Corneanu.
Pentru societatile cu o vechime mai mare in activitate, dosarul trebuie sa cuprinda pe langa actele firmei si certificate fiscale prin care se dovedeste ca societatea nu are datorii la bugetul statului, a mai spus Corneanu.
O alta conditie pentru societatile vechi este ca acestea sa nu fi disponibilizat oameni in ultimul an.