Aproximativ 10.000 de turisti ortodocsi de rit vechi, din Rusia, Ucraina, Belarus si Republica Moldova, isi petrec Craciunul si Revelionul pe stil vechi in tara noastra, estimeaza reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), citati de NewsIn. Din cauza noului regim al vizelor de intrare in Romania, in acest an s-a inregistrat o usoara scadere a numarului de turisti straini care au venit in tara pentru a sarbatori Craciunul si Anul Nou pe stil vechi. Dintre cei veniti, aproximativ 4.500 provin din Republica Moldova.
Numarul turistilor straini care au venit in Romania cu ocazia Sarbatorilor de iarna pe stil vechi este greu de estimat, deoarece ei nu se cazeaza numai in structuri hoteliere autorizate si inregistrate, ci si in pensiuni, care nu raporteaza date. Cei mai multi dintre acestia au mers in Poiana Brasov, Predeal si Sinaia, dar si in Bucovina.
Crestinii ortodocsi de stil vechi respecta traditiile si obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea ca Sarbatorile de iarna sunt decalate cu 13 zile.
Dupa calendarul de rit vechi, credinciosii ortodocsi din Banat au sarbatorit ieri Craciunul. In Banat traiesc aproximativ 40.000 de credinciosi ortodocsi de rit vechi, dintre care aproximativ 30.000 sunt sarbi. (S.N.)