La nivel national, peste 10% din taloanele pentru analize din programul national de evaluare a sanatatii au fost returnate de Posta Romana Caselor de Sanatate. Astfel, aproape 2,4 milioane de taloane din Programul de evaluare a sanatatii populatiei, adica mai bine de 10%, nu au mai ajuns la destinatari, care vor fi nevoiti sa le caute si sa le ridice personal de la Casele de Sanatate. Cifra este valabila doar pentru perioada octombrie 2007 - martie a.c. Cele mai multe retururi au fost inregistrate in Bucuresti si Constanta, potrivit datelor de la Compania Nationala Posta Romana, care are obligatia distribuirii taloanelor.

La randul lor, reprezentantii Companiei sustin ca principalele motive pentru care un numar atat de mare de taloane a fost returnat sunt legate de datele de stare civila neactualizate ale destinatarilor, cum ar fi destinatar necunoscut, mutat de la adresa de pe talon sau cu adresa incompleta. Explicatia vine din partea lui Daniel Gheorghe, sef serviciu la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date, potrivit caruia datele despre populatia Romaniei incluse in Programul national au fost livrate Ministerului Sanatatii in luna decembrie 2006, in urma protocolului semnat cu o luna inainte. Tot Gheorghe a mai spus ca datele sunt trimise mai departe Imprimeriei Nationale, insa ele sunt de acum doi ani, pentru ca atunci a fost incheiat protocolul. "Nimeni nu a oprit intre timp miscarea populatiei in teritoriu, sunt multi care s-au nascut, au murit ori s-au mutat in acest timp", spune acesta.

Risc de imbolnavire

Expertii au ajuns la concluzia ca 30% dintre cei care si-au facut analizele prezinta risc de imbolnavire cu diabet zaharat. Aproape 8,5 milioane dintre cei care au primit acasa taloanele din Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei si-au facut analizele medicale, potrivit ultimului raport al Ministerului Sanatatii. In final precizam ca acest Program national de evaluare a starii de sanatate a implinit un an, insa nu s-a tras linie pentru ca aproximativ jumatate dintre constanteni nu s-au prezentat la cabinetele medicale pentru efectuarea analizelor. "Initial, programul national trebuia sa se incheie la data de 1 septembrie a.c., insa a fost prelungit pana la sfarsitul anului. Toti constantenii care nu s-au prezentat pana acum, indiferent din ce motiv, sunt asteptati sa-si efectueze analizele gratuite", a sustinut la un moment dat directorul adjunct al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, medicul Mihaela Vranceanu.