Evaluarea programelor cu finantari de la bugetul statului oferite prin Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii s-a incheiat, iar Galatiul s-a clasat pe locul cinci in topul celor 11 Oficii Teritoriale ale Intreprinderilor Mici si Mijlocii din toata tara prin care s-au derulat cele noua programe finantate cu bani nationali.

Suma totala ajunsa la intreprinzatorii din Galati se ridica doar la circa 1,5 milioane de lei, fata de aproximativ 2 milioane de lei cat cerusera initial oamenii de afaceri prin proiectele depuse. Asa se face ca rata de absorbtie a fondurilor nationale este de doar 75%, desi, initial, reprezentantii Oficiului Teritorial al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (OTIMMC) Galati isi propusesera sa depaseasca in acest an 80%. "Nu toate firmele au obtinut sumele cerute prin cele sapte programe care s-au derulat si in Galati (n.r. - desi in total au fost 9 programe cu finantare nationale, doua dintre ele, respectiv cel cu privire la Targul pentru Intreprinderile Mici si mijlocii 2008 si Targul National Cooperatist, derulandu-se doar la nivelul Regiunii 2SE). 25% dintre dosarele inscrise au fost respinse din diferite motive, insa cele mai multe nu au primit banii pentru ca nu au fost intocmite corect. Insa, avand in vedere ca este pentru prima data cand aceste programe s-au derulat prin OTIMMC, procentul de absorbtie obtinut este acceptabil", a declarat Bogdan Costin, directorul OTIMMC Galati. Acesta a adaugat ca cei mai multi bani au fost accesati prin "Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata" de unde intreprinzatorii galateni au primit circa 833.154 lei.

Un alt program pe care oamenii de afaceri din Galati l-au accesat reusind sa atraga fonduri nationale in valoare totala de 445.000 de lei este "Programul pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit pe anul 2007". Cat despre cele mai mici sume primite de la bugetul statului, directorul OTIMMC ne-a declarat ca acestea au fost accesate prin "Programul national multianual 2002 - 2011 pentru sustinerea mestesugurilor al artizanatului" de unde s-au primit 50.904 lei, "Programul national multianual 2006 - 2011 pentru sustinerea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la servicii de instruire si consultanta" de unde intreprinzatorii au primit 105.000 lei si "Programul national multianul 2005 - 2011 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeii manager", unde Galatiul a primit 38.000 de lei.



Planurile de afaceri incorecte, fara niciun leu de la stat



"Am avut insa si un program unde, desi au existat inscrieri, nu s-a alocat niciun ban. Este vorba despre programul START unde, desi au fost initial 15 inscrieri, doar trei au avut dosarele complete, insa in urma evaluarilor nici acestea din urma nu au primit finantare. Si asta pentru ca nu aveam planurile foarte bine puse la punct si nu ne-am riscat sa dam banii si apoi sa ii pierdem", a explicat Bogdan Costin. Acesta a adaugat ca daca s-ar fi primit bani si la acest program dar si pentru cele care vizau organizarea de targuri, Galatiul ar fi putut urca chiar pe locul doi in topul judetelor la absorbtia fondurilor nationale.



Pentru 2009, OTIMM schimba strategia



Bogdan Costin a anuntat ca pentru anul viitor va pregati o campanie agresiva de accesare a fondurilor nationale. "Pentru anul viitor vrem sa schimbam strategia. Anul acesta am incercat sa abordam intreprinderile mici si mijlocii prin seminarii de informare, anunturi si e-mailuri. La anul vom avea un nou tip e abordare. Mergem noi catre patroni, nu ii mai asteptam. Abordarea va fi mai agresiva, efectiv ii vom anunta din timp ca incepe programul si ii vom ajuta sa depuna proiectele. Intresul nostru este sa dezvoltam economic regiunea 2SE din care face parte si Galatiul", a conchis Bogdan Costin.