Cateva societati-mamut au restante colosale catre bugetul statului. Potrivit site-ului Ministerului Finantelor Publice, in tara numarul marilor societati debitoare a mai scazut, dar a crescut, in schimb, nivelul datoriilor.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat recent lista reactualizata, la 31 martie 2006, a debitelor restante pe care societatile le au catre bugetul de stat.
Potrivit acesteia, marii contribuabili doljeni inregistrau restante in valoare totala de circa 1.340 de miliarde de lei vechi. Debitorii au cele mai mari sume de plata catre bugetul de stat - unde se inregistreaza creante totale de 1.080 de miliarde de lei. Totusi, valoarea acestora a mai scazut, deoarece datele anterioare indicau creante de 1.250 de miliarde de lei vechi. Impresionante sunt si obligatiile de plata catre celelalte bugete: asigurarile sociale de stat - 235,1 miliarde de lei vechi, asigurarile de sanatate - 16,2 miliarde de lei vechi si fondul de somaj - 6,47 miliarde de lei vechi. In topul datornicilor conduce detasat SC ELECTROPUTERE SA Craiova, cu restante de aproximativ 1.240 de miliarde de lei vechi, dupa care se situeaza SC AVIOANE SA Craiova - cu 78,9 miliarde de lei vechi. Alte societati cu datorii semnificative sunt SC EXTENSIV COM SRL, COMCEREAL SA Dolj si TOPWAY INDUSTRIES SA.
Datornici mai putini, datorii mai mari
O analiza asupra datelor reactualizate publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) indica faptul ca datoriile marilor firme la bugetul de stat au crescut cu 15%, in ciuda faptului ca numarul societatilor care au intrat pe lista neagra a scazut. Astfel, restantele acumulate de marii datornici au crescut cu 0,5 miliarde de lei noi de la inceputul anului si pana in luna martie, ajungand la suma de 3,68 miliarde de lei noi. Fata de sfarsitul lui 2005, numarul firmelor aflate pe lista neagra a datornicilor a scazut cu 40, ajungand la 374 de firme. Totodata, s-au marit si datoriile inregistrate de societatile care intra in categoria marilor contribuabili la bugetul asigurarilor sociale de stat - cu circa un miliard de lei noi - iar numarul firmelor datornice a scazut la 328, fata de 366 - cat se inregistrau la sfarsitul anului 2005. In fine, in ce priveste asigurarile de somaj, numarul firmelor de pe lista a scazut cu 30, dar datoriile acestora au crescut cu 131 de milioane de lei noi.