Desi prin introducerea anul trecut a cotei unice de impozitare de 16% si prin scaderea cotizatiilor sociale cu 2% in 2006, guvernantii asteptau o reducere a numarului romanilor care muncesc la negru, se pare ca acest fenomen este inca departe de a fi stapanit.
Agentia de presa NewsIn il citeaza pe ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, care aprecia recent la o conferinta de presa ca peste 1,2 milioane de persoane lucreaza in economia informala, iar Romania are mari probleme din punctul de vedere al modului in care forta de munca este angajata. El arata ca scaderea de anul acesta a cotizatiilor sociale cu doua procente a fost un prim pas pentru a convinge angajatorii care apeleaza la forta de munca fara forme legale, sa intre in legalitate.
Potrivit ministrului, in 2007 va urma o alta reducere a contributiilor sociale, insa nu a precizat cat de mare va fi aceasta. Potrivit datelor puse la dispozitie de Institutul National de Statistica, in trimestrul I al acestui an, populatia activa din Romania se inregistrau peste 8,9 milioane de oameni. Cu alte cuvinte, daca raportam numarul celor care muncesc "la negru" la numarul celor care sunt ocupati, adica muncesc, un calcul simplu arata ca mai mult de 13% din populatia lucratoare munceste fara forme legale. Aceste cifre nu pot decat sa ne ingrijoreze, pentru ca ele dau o dimensiune exacta a economiei subterane care este inca prea prezenta la noi in tara. (Mugur Cosmin)