Ziua Nationala a Transplantului in Romania a fost celebrata la Academia Romana in data de 15 aprilie 2011, printr-o manifestare la care au participat personalitati din domeniul medical intern si international, asociatii de profil, pacienti care au beneficiat de transplant de organe, precum si familii ale donatorilor. Anul acesta, Ziua Nationala a Transplantului in Romania a fost dedicata transplantului hepatic.
La eveniment au fost prezenti prof. univ. dr. Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, dr. Victor Zota, presedinte al Fundatiei pentru Transplant, dar si specialisti din strainatate, alaturi de care s-au realizat primele operatii de transplant hepatic de la Fundeni: prof. dr. Domenico Forti, din Italia si prof. dr. Christoph Broelsch, din Germania.
Sarbatoare a transplantului a fost initiata in urma cu multi ani de catre Fundatia pentru Transplant din Romania. Ziua de 15 aprilie reprezinta o constientizare a faptului ca transplantul de organe salveaza vietile unor oameni care altfel nu ar avea alta sansa de supravietuire, de a duce o viata normala.

xxx

Ziua Nationala a Transplantului in Romania se sarbatoreste dupa model european. Primele incercari de transplant de organe in Romania dateaza inca de la inceputul secolului XX. Garda de onoare a transplantului romanesc se poate lauda cu nume precum Irinel Popescu, Ionel Sinescu, Radu Deac, Mihai Lucan, Eugeniu Proca, Dan Tulbure, Petru Dragan, Vladimir Belis si multi altii pe care bolnavii salvati ii amintesc in permanenta in rugaciunile lor.