Senatorul Nicolae Moga a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "ZIUA MONDIALA A APEI - 22 martie 2014 - "APA SI ENERGIA", pe care o puteti citi in continuare.

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat in 1992 rezolutia prin care s-a instituit data de 22 martie a fiecarui an ca Zi Mondiala a Apei - pledoarie pentru gestionarea durabila a resurselor de apa.
De 22 de ani, anual, este marcata o tema importanta privind gestiunea resurselor de apa. Tema anului 2014 este marcata pe plan mondial sub deviza "APA si ENERGIA".
Apa si energia sunt in totala interdependenta. Producerea de energie si transportul acesteia utilizeaza resurse de apa, cu referire expresa la energia hidro, nucleara si termica. Reversul, circa 8% din productia mondiala de energie este utilizata pentru pomparea, tratarea apelor uzate, transportul si distributia catre consumator
Dar, resursele de apa sunt limitate de aceea se impune luarea in considerare a faptului ca : a economisi apa inseamna a economisi energia, la fel cum economia de energie se realizeaza prin economisirea apei.
Marcarea Zilei de 22 martie reprezinta modalitatea de constientizare a publicului larg, incepand cu tineretul scolar si universitar, si pana la cea mai mica asezare rurala in scopul gospodaririi judicioase a apei si energiei.
Pe plan global 90% din producerea energiei electrice depinde de apa. Pana in 2035, potentialul de crestere a captarilor de apa pentru productia de energie este estimat la circa 20%, in timp ce necesarul de consum ar spori cu 85%. Se dezvolta un risc de conflict pe tema resurselor de apa intre producatorii de energie, alti consumatori de apa si activistii de mediu.
Energia termica sta in spatele a circa 80% din productia mondiala de energie electrica si atrage jumatate din totalul captarilor de apa din statele dezvoltate. Puterea "curata" hidro raspunde inca de circa 15% din productia globala de energie electrica.
In Europa anului 2010 puterea hidro a furnizat 16% din energia electrica totala si 67% din totalul energiei electrice din surse regenerabile.
In Romania, in conditiile scaderii cererii in industrie si reducerii consumului pe cap de locuitor, in ultimii ani, volumul de apa furnizat industriei, agriculturii si populatiei este in medie suficient. Ierarhizarea recenta a surselor de producere a energiei electrice in tara noastra era urmatoarea: carbune circa 38%, gaze -21%, hidro - 22,5%, nucleara - 17,5%, eoliana - 1%. Dintre acestea energia nucleara si energia pe carbune implica consumuri considerabile de apa; gazele naturale conventionale si puterea eoliana sunt singurele mai economicoase fata de apa.
Sta in puterea legislativului sa elaboreze reglementari care se concentreaza pe o gama larga de aspecte legate de relatia apa - energie si impreuna cu decidentii din sectorul energetic si din domeniul apei sa adopte abordari integrate si solutii la problemele apei, ca sursa de energie realizand prin acestea optimul efectelor economice si sociale