Senatorul Florin Constantinescu a sustinut in plenul Senatului din 1 Octombrie 2013 o DECLARATIE POLITICA cu titlul: "Ajutorul oferit producatorilor autohtoni de medicamente, inseamna o sansa in plus la viata, oferita conationalilor nostri ", pe care o puteti citi in continuare :

Declaratia mea politica de astazi se refera la producatorii autohtoni de medicamente si despre cum ar trebui sa inteleaga acestia sa-si largeasca piata de desfacere, descoperind pietele externe.
Saptamana trecuta a avut loc un eveniment de mare anvergura in lumea farmaceutica, ZF Pharma Summit, ocazie cu care au fost readuse in discutie problemele cu care se confrunta marii producatori de medicamente din tara noastra. S-a pus accent, de asemenea, si pe pierderile pe care le-a suferit statul la capitolul productiei de medicamente, din cauza politicii incoerente in dezvoltarea industriala din ultimii ani.
Conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, numarul cutiilor de medicamente fabricate in tara noastra a scazut cu 40 % din 2006 pana in 2011; acest fapt, coroborat cu cresterea importurilor de medicamente mai scumpe, se prefigureaza a fi cel mai mare inamic al celor 21 de producatori autohtoni de medicamente din Romania. In acest context, singurul "pansament", pe ranile acestei industrii par a fi exporturile.
Chiar daca fabricile autohtone produc peste 2500 de medicamente anual, in topul celor mai vandute se afla tot produsele de import. Alaturi de acest neajuns, se afla si taxa clawback care reprezinta intre 15-30% din afacerile pe piata farmaceutica, si care ii trage pe producatorii autohtoni pe o linie moarta.
Antibiotice Iasi, singurul producator roman controlat de stat prin Ministerul Sanatatii, a atras atentia, prin vocea directorului general Ioan Nani, asupra necesitatii atragerii de investitori pentru dezvoltare, marcand posibilitatea cresterii companiei si perspectiva ca ea sa devina un jucator regional in conditiile unor strategii rationale.
La nivel national, sunt inregistrati un numar de 2 milioane de bolnavi de hepatita, 1,5 mil diabetici, 500 000 cu cancer, peste 12 000 cu HIV si alti pacienti cu boli cronice care sufera din cauza sistemului. Acesti oameni, au nevoie de acces imediat la tratament, indiferent ca este vorba de medicamente generice sau nu. Sunt foarte multi bolnavi care renunta la tratament din cauza costurilor ridicate, altii care pleaca in strainatate, sau unii, care nici macar nu au inceput tratamentul pentru ca sunt pe liste de asteptare.
Vreau sa precizez faptul ca Romania se confrunta cu o situatie unica in privinta listelor de medicamente, care nu au mai fost actualizate inca din 2008, in conditiile in care alte tari aduc aproximativ 35 de medicamente noi in fiecare an; asta inseamna ca romanii nu pot accesa tratamentele moderne aparute in ultimii 5 ani si, implicit, nu au aceeasi sansa la viata! Tocmai de aceea exista cazuri de pacienti care sunt diagnosticati in alte tari, iar in momentul in care se intorc acasa constata faptul ca nu-si pot continua tratamentul prescris.
Avem nevoie in sistemul de sanatate de investitii si eficienta sporita. Cu banii alocati de la buget ar trebui sa existe un spatiu mai mare de miscare in randul producatorilor de medicamente. Implementarea unui nou sistem IT alaturi de imbunatatirea eficientei sistemului ar reduce si frauda.
Atat autoritatile, cat si industria, trebuie sa fie constiente de faptul ca un cost de azi este un beneficu de maine. Scopul reformarii sistemului sanitar trebuie sa fie eficientizarea consumului de medicamente si nu diminuarea lui.