MEDIAFAX: Sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului: Mii de oameni au venit la slujba. Programul evenimentelor/ Restrictii de trafic in Capitala
Catedrala Mantuirii Neamului va fi sfintita duminica de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu si Patriarhul Daniel, alaturi de care se vor afla mai multi ierarhi romani si straini. Aproximativ 20.000 de bucuresteni si peste 30.000 de pelerini din toata tara sunt asteptati, duminica, la sfintire, au precizat, pentru MEDIAFAX, preoti apropiati de organizarea evenimentului.
ora 8.00: Mii de oameni au venit la slujba. Premierul Dancila a ajuns
Cateva mii de oameni sunt prezenti, duminica dimineata, pe esplanada din fata Catedralei Mantuirii Neamului pentru slujba de sfintire a altarului lacasului de cult. Peste 30.000 de credinciosi din tara si 2.000 de invitati oficiali sunt asteptati, duminica, la eveniment. Premierul Dancila a ajuns. Premierul Viorica Dancila a ajuns, duminica, dimineata, in jurul orei 08.00, la Catedrala Mantuirii Neamului, pentru a participa la slujba. Presedintele Klaus Iohannis a fost invitat la eveniment, dar a anuntat ca nu poate participa, deoarece este la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a Consiliului European.In interiorul Catedralei au acces doar invitatii oficiali, iar credinciosii stau pe esplanada din fata Catedralei, unde vor putea urmari slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Dupa finalul Sfintei Liturghii, toti credinciosii pelerini ortodocsi prezenti vor avea acces in Catedrala, atat duminica, cat si in zilele urmatoare (26-29 noiembrie, zilele sfintiriia), si vor avea posibilitatea sa se inchine in Sfantul Altar, nou sfintit. Incepand cu ora 8.00, este savarsita Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenite Ecaterina in Catedrala Nationala, urmata la ora 9.00 de Slujba de Sfintire a Altarului Catedralei Nationale. La sfarsitul slujbei se va citi Actul de sfintire. Sfanta Liturghie va incepe la ora 10.30 si va fi savarsita in interiorul Catedralei Nationale.
La ora 13.00, racla cu Cinstita Mana a Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei si racla cu moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina vor fi asezate la iesirea din Sfantul Altar al Catedralei Nationale pentru a fi cinstite de catre credinciosi, dupa ce acestia s-au inchinat in Sfantul Altar.

Sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului

Evenimentele care marcheaza sfintirea Catedralei Nationale au inceput vineri. Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a sosit vineri, la ora 12.45, la Catedrala Patriarhala, fiind intampinat de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Bartolomeu a venit insotit de o delegatie a Patriarhiei Ecumenice, precum si de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Hrisostom, Mitropolit de Patra. Delegatia Bisericii Ortodoxe din Grecia a adus aduce racla purtand Cinstita Mana a Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei. Aceasta racla a ramas in Catedrala Patriarhala din Dealul Mitropoliei pana, sambata, la ora 16.00.
Sambata, la ora 16.30, racla purtand Cinstita Mana a Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei si racla cu un fragment din moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina au fost asezate spre inchinare in pridvorul Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, unde vor ramane pana duminica, 25 noiembrie, ora 13.00. Acest moment va fi urmat, la ora 17.00, de Slujba de pomenire a Eroilor romani, savarsita in Catedrala Nationala de catre Patriarhul Romaniei impreuna cu alti ierarhi. Incepand cu ora 18.00, in Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, va fi savarsita Slujba de Priveghere inchinata Sfintei Mari Mucenite Ecaterina si Sfantului Mare Mucenic Mercurie. Duminica, incepand cu ora 8.00, va fi savarsita Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenite Ecaterina in Catedrala Nationala, urmata la ora 9.00 de Slujba de Sfintire a Altarului Catedralei Nationale. La sfarsitul slujbei se va citi Actul de sfintire.
Sfanta Liturghie va incepe la ora 10.30 si va fi savarsita in interiorul Catedralei Nationale. La ora 13.00, racla cu Cinstita Mana a Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei si racla cu moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina vor fi asezate la iesirea din Sfantul Altar al Catedralei Nationale pentru a fi cinstite de catre credinciosi, dupa inchinarea acestora in Sfantul Altar. Credinciosii care doresc sa participe la slujba de sfintire a Altarului Catedralei Nationale sunt asteptati pe esplanada din fata Catedralei Nationale, unde vor putea urmari slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spatiului interior disponibil, in timpul Sfintei Liturghii vor avea acces in interiorul Catedralei cei 2.000 de invitati oficiali. Insa, dupa finalul Sfintei Liturghii, toti credinciosii pelerini ortodocsi prezenti vor avea acces in Catedrala, atat in ziua sfintirii (25 noiembrie), cat si in zilele urmatoare (26-29 noiembrie, zilele sfintirii), avand posibilitatea sa se inchine in Sfantul Altar, nou sfintit.

ISU a AMENDAT constructorul Catedralei

Constructorul Catedralei Mantuirii Neamului a primit, vineri, o amenda contraventionala in valoare de 10.000 de lei pentru incalcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de santier. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov au preciazat, sambata, ca organizatorul sfintirii de duminica a Catedralei Mantuirii Neamului este Patriarhia Romana, care a invitat publicul sa participe la slujba de sfintire a Catedralei. In prezent, constructia nu este finalizata, de aceea nu se poate pune in discutie existenta unei autorizari pentru siguranta la incendiu, avertizeaza reprezentantii ISU, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX, precizand ca autorizatia de securitate la incendiu reprezinta actul administrativ emis de inspectoratele pentru situatii de urgenta la finalizarea constructiei, inainte de intrarea efectiva in functiune, potrivit destinatiei declarata de beneficiar.
Recomandarile ISU Bucuresti-Ilfov pentru cei care vor sa asiste la sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului:
- manevrati cu grija sursele de foc si nu le tineti in apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentatie ale dumneavoastra sau ale celorlalti participanti;
- imbracati-va adecvat pentru temperaturile scazute din aceasta perioada, mai ales in cursul noptii;
- nu stati perioade lungi de timp in spatii deschise unde temperaturile sunt scazute, in special daca suferiti de afectiuni cardiorespiratorii sau de alte afectiuni a caror evolutie poate fi agravata de frig;
- nu expuneti copiii cu varste mici la temperaturi scazute pentru perioade lungi de timp;
- daca simtiti disconfort sau acuzati probleme medicale adresati-va celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanta sau apelati numarul unic de urgenta 112;
- nu blocati caile de acces si iesire din zona, respectati recomandarile structurilor de asigurare a ordinii publice si evitati zonele supra-aglomerate;
- nu va deplasati pe cai de acces improvizate sau nedestinate publicului;
- nu stationati langa utilajele de constructie pentru a evita ranirile accidentale.
Proiectata sa reziste la cutremure si cel putin 500 de ani
Cele sase clopote ale lacasului de cult au fost realizate in fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, si au o garantie de 15 ani si o durata de viata apreciata la peste 400 ani. Ele au ajuns in tara pe 19 mai 2017 si cantaresc impreuna 33 de tone. Acestea au fost platite exclusiv din banii Patriarhiei, nu din fonduri publice, sustine Patriarhia, care nu a precizat insa si cat au costat acestea. Clopotul cel mare, dedicat Eroilor Neamului, are o greutate de peste 25 de tone, cu o inaltime si un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o raza de 15 km la evenimentele si sarbatorile importante.In ceea ce priveste calitatea sunetelor, aceasta este asigurata prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnatoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% si 22% staniu electrolitic, cu aceeasi puritate. Pe fiecare dintre cele sase clopote sunt inscriptionate stema Patriarhiei, chipul in efigie al Patriarhului Daniel, precum si inscriptia: BINECUVANTAREA PATRIARHULUI DANIEL AL ROMANIEI PENTRU CATEDRALA NATIONALA - CENTENAR 1918 - 2018.
Efigia chipului Patriarhului Daniel aflata pe fiecare clopot a starnit nu de putine ori controverse in spatiul public. Patriarhia a explicat insa ca aceasta efigie este o consecinta fireasca a muncii depuse de Patriarh pentru inaltarea Catedralei. In plus, astfel de traditii sunt respectate inclusiv in lumea catolica. Catedrala Manturiii Neamului este proiectata sa reziste cel putin 500 de ani si la cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter. Potrivit proiectului final, in subsolul cladirii se vor gasi sase adaposturi antiatomice pentru situatiile de urgenta, care pot adaposti cate 300 de persoane fiecare. Fundatia Catedralei este un masiv din beton armat in care au intrat nu mai putin de 25.000 de tone de beton si in jur 15.000 de tone de armatura. Patriarhia a explicat ca locul in care este ridicata Catedrala Mantuirii Neamului, in spatele Casei Poporului, nu este ales intamplator. Acolo, in timpul comunismului, existau cinci biserici. Trei dintre ele au fost demolate de Nicolae Ceausescu. In final, Catedrala va avea o imbinare de elemente din arhitectura romaneasca, bizantina si occidentala. Ansamblul arhitectural al Catedralei va cuprinde patru cladiri auxiliare dintre care o casa si cantina pentru pelerini, un centru de diagnoza si tratament pentru persoanele defavorizate, un centrul international de conferinte, dar si un muzeu al crestinismului care va fi plasat in subsolul cladirii. Catedrala, care este sfintita duminica de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu si Patriarhul Daniel, va avea hramul principal Inaltarea Domnului, zi in care sunt pomeniti eroii romani din toate timpurile.

Traficul, restrictionat. Care sunt rutele ocolitoare

Traficul este restrictionat in Capitala, incepand de sambata noapte si pana duminica, ora 20:00, din cauza sfintirii Catedralei Mantuirii Neamului, la care sunt asteptati aproximativ 30.000 de oameni, informeaza Brigada Rutiera. Brigada Rutiera informeaza ca duminica traficul este restrictionat intre orele 6:00 - 20:00, din cauza sfintirii Catedralei Mantuirii Neamului.
- Pentru acest eveniment, Brigada Rutiera a Capitalei va dispune masuri specifice, in sensul restrictionarii si fluidizarii circulatiei rutiere, in zona respectiva, astfel: duminica, 25 noiembrie, intre orele 06.00 - 20.00, se va restrictiona traficul rutier, gradual, pe urmatoarele artere: banda I si II de circulatie de pe Splaiul Independentei, tronsonul cuprins intre Pod Opera si Pod Natiunile Unite, sensul de mers dinspre Pod Opera catre Pod Natiunile Unite; Bd. Libertatii, segmentul cuprins intre Splaiul Independentei si Rond Cosbuc; Bd. Unirii, tronsonul cuprins intre Bd. I.C. Bratianu pana la intersectia cu Bd. Libertatii; Bd. Natiunile Unite; Bd. Tudor Vladimirescu, tronsonul cuprins intre Calea 13 Septembrie si Calea Rahovei, arata Brigada Rutiera, printr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, pentru afluirea si defluirea participantilor la eveniment, se va restrictiona traficul rutier si pe urmatoarele segmente: Str. Izvor; str. B.P. Hasdeu; Calea 13 Septembrie, tronsonul intre str. Tudor Vladimirescu si Bd. Libertatii.
- Intrucat se preconizeaza participarea a aproximativ 30 mii de persoane, din care un numar semnificativ va ajunge in Bucuresti, intre orele 06.00 - 09.00, cu aproximativ 700 de autocare, parcarea acestora se va realiza, gradual, pe arterele mai sus mentionate, mai spune Brigada Rutiera.
Rezerva parcare: Bd. Unirii, tronsonul cuprins intre Piata Unirii si Piata Alba Iulia, banda I de circulatie, ambele sensuri; Bd. Decebal, intre Piata Alba Iulia si Piata Hurmuzachi, banda I de circulatie, ambele sensuri. De asemenea, incepand cu data de 23 noiembrie 2018, orele 22.00, se va restrictiona oprirea si stationare a autovehiculelor in urmatoarele zone: Piata Arsenalului; Calea 13 Septembrie, intre str. Tudor Vladimirescu si Bd. Libertatii; Str. Izvor; Parcarea adiacenta Academiei Romane; Bretea adiacenta Pietei Constitutiei (Parchet General si Ministerul Finantelor); Bd. Unirii, intre Bd. Libertatii si Bd Regina Maria; Bd. Natiunile Unite; bd. Libertatii.