www.obiectiv.info.ro informeaza: Statisticile arata ca femeile, mai mult decat barbatii, apeleaza la aceste "bunataturi" ambalate in arome delicioase nu doar datorita gustului si energiei imediate pe care le ofera, ci si pentru ca par sa fie o solutie eficienta atunci intr-o perioada stresanta, cu foarte multe ore suplimentare la serviciu sau cu o viata sentimentala instabila.
Situatia se agraveaza in momentul in care, desi te stii o consumatoare sporadica de dulce, afli ca, in realitate, organismul tau primeste mai mult zahar decat ti-ai putea imagina.
In cadrul unui recent 'Which?' (o organizatie britanica ce testeaza produse) se constata ca anumite mancaruri pe care le consideram sanatoase sau lipsite de zahar contin mai mult zahar decat o inghetata, informeaza avantaje.ro.
In ultimii 30 de ani, producatorii din domeniul alimentar au dublat cantitatea de zahar din produse, inlocuind astfel continutul de grasimi de care toata lumea se fereste.
Asta inseamna ca trebuie sa fim atenti atunci cand pe eticheta gasim sucroza, fructoza, glucoza, maltoza, amidonul hidrolizat sau sirop de porumb.

De unde aceasta dependenta de zahar?

Substantele eliberate atunci cand consumi zahar se comporta exact ca un drog, spun cercetatorii, de aici si nevoia constanta de dulce.
Indulcitorii ieftini precum siropul de porumb, folositi peste tot, de la prajituri la bauturi acidulate, pot suprima leptina, hormonul care te atentioneaza ca ai mancat suficient.
De aceea, atunci cand mananci dulce, organismul nu iti mai transmite cand e momentul sa te opresti.
Alimentele in care este prezent zaharul (oua, miere, sirop, zahar alb/brun etc.) , painea alba, orezul si pastele contin carbohidrati cu "eliberare rapida" si au cel mai mare index glicemic. Sunt digerate foarte repede si determina o crestere brusca a nivelului de zahar din sange.
Organismul raspunde eliberand insulina, hormon ce micsoreaza concentratia de glucoza (zaharul transformat de enzime) din sange, ceea ce duce la o scadere de energie - te simti letargic si obosit si cu o pofta de alimente care sa-ti redea, imediat, starea activa.
La indemana - nelipsitele ciocolate sau inghetate. Daca glucoza nu e transformata in energie, va fi depozitata in organism sub forma de grasimi, astfel ca, in timp, corpul va deveni mai putin sensibil la efectele insulinei, cauzand aparitia pe termen lung a unor probleme de sanatate (diabetul tip 2).

De ce e zaharul atat de toxic?

Cercetatorii americani au trecut zaharul, ca toxicitate, pe aceeasi treapta cu tigarile si alcoolul. Zaharul poate sta la baza aparitiei obezitatii, schimba metabolismul, creste presiunea sanguina si afecteaza functionarea normala a ficatului.
Dermatologii sustin ca zaharului in cantitati mari duce la imbatranirea prematura.
Moleculele de zahar se lipesc de fibrele de colagen, creand o reactie ce face pielea tot mai vulnerabila.