Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua Internationala a Pacii marcata de zeci de victime civile in Siria si garduri ghimpate in Europa. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Atrageam saptamana trecuta atentia cu privire la exodul refugiatilor, la numarul mare de oameni siliti de razboi, foamete si instabilitate sociala, sa isi ia viata de la capat pe un alt continent. La ceasul in care lumea civilizata isi manifesta devotamentul fata de valorile cooperarii si armoniei universale intre oameni, cu prilejul Zilei Internationale a Pacii, vedem ca spectrul violentei impotriva populatiei civile din Orientul Apropiat este dublat in Europa de o agresiune rampanta fata de refugiatii aflati la capatul puterilor.
In acest context geopolitic si umanitar deosebit de sensibil, cand cifra victimelor conflictului din Siria a depasit 220.000 de morti â€" indeosebi civili neinarmati, observam ca exista atat in tara noastra, cat si in vecinatate, unele forte anacronice si straine de valorile europene care indeamna la inarmarea unor dictatori periculosi; care ridica garduri de sarma ghimpata, folosesc tunuri de apa si gaze lacrimogene; care trimit unitati militare la granita; care ameninta refugiati veniti de la mii de kilometri cu inchisoarea; care ingramadesc cu bastoane de caucic parinti si copii in trenuri si lagare supraaglomerate. Aceleasi forte, vadit neofasciste si antieuropene, sunt cele care incurajeaza si pe teritoriul nostru recrudescenta formatiunilor de tip paramilitar, antinationale si secesioniste, amplificand starea de tensiune.
Doamnelor si domnilor senatori, tin sa subliniez necesitatea ca in Romania sa primeze vocea ratiunii si echilibrului, nu cea a urii si dezbinarii. Nu s-au sters din memoria noastra colectiva tragicele evenimente care au condus la pierderea a zeci de milioane de vieti in Europa secolului XX si nici locul unde in anul 1920 a ajuns la putere primul regim fascist care a intunecat istoria continentului nostru. Sa avem asadar intelepciunea de a demonstra tuturor ca Natiunea romana a ramas ospitaliera, fidela autenticelor valori europene si militanta pentru pacea si armonia universala.